Vet, teveel of te weinig?
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Vet, teveel of te weinig?
Tijdens het posten van de vet percentages van Totally Ferret voeding gamma van Baby <—> Senior kreeg ik het idee, hoeveel vet geven we ze eigenlijk algemeen? Zo ben ik eens gaan berekenen aan welke percentage vet ik voeder…
Het resultaat was redelijk goed. Maar ik had beter verwacht daar ik met alles erop en eraan op 20 a 25 % vet kwam. Daar bovenop komt nog mijn zalm olie en de andere plantaardige oliën, deze laatste zijn niet zo goed als de dierlijke oliën of vetten en zouden +- maar de helft of minder van de voedingswaarde bezitten.
Maar echt tevreden was ik niet en bij deze heb ik direct het vet % opgetrokken naar 30 a 35 % vet zonder supplementen zoals eerder beschreven..
Dat een gezonde jonge levendige fret aardig wat vet verbrand zal ik jullie niet moeten vertellen en daar ze een korte stofwisseling verbranden ze enorm veel aan vetten en eiwitten. Dit alles maakt hen speels en actiever.
Daar vet het 2de grootste voedings element van de fret is, is dit zeker een belangrijk onderdeel om eens even na te trekken van hoeveel vet voederen wij…
Ook omdat ik hier al een paar maal gelezen heb van hartjes en levertjes en hartjes en levertjes en hartjes en …. laat ons hopen dat er nog iets anders bestaat lol
Orgaanvlees levert ons 3 a 5 % vet op.
Hart een 3 a 4 %.
De meeste prooidieren leveren 5 a 8 % vet op.
Het meeste rauwe vlees levert ons +- 8 a 12 % vet op.
Kip met vel levert 10 % vet op.
Kwartel, fazant of duif leveren 12 a 15% vet op.
Eend met vel levert dan weer een 15 a 20 % op.
Lamsbout of lamskoteletten leveren 20 a 25 % vet.
Dus een basis met Totally ferret e.a en bijvoederen met hartjes, lever en niertjes levert veel te weinig vet op, ½ van het zo hard nodige vet.
Dezelfde basis maar dan met prooidieren levert iets meer op en we halen bijna ⅔ % vet.
Dezelfde basis maar dan met rauw halen we net amper ⅔ vet.
Daar ik volledig rauw voeder NRV.
Dus bij deze heb ik extra kippenvel (zeer vettig en los verkoopbaar) bij hun voeding gedaan en het resultaat was lege voederbakjes met luid gesmak en een losse afgang de eerste dagen toch met veel extra geur…
Conclusie:
Dat ik meer aandacht zal besteden aan hun verbranding en extra rolletjes runds of lamsvet meer onder hun eten doen (30% +) of extra kippenvel.
Vet is een rijke bron van bepaalde vitamines en een zeer rijke bron van Omega vetzuren 3 6 9 en wederom komen we hier op uit...
Het resultaat was redelijk goed. Maar ik had beter verwacht daar ik met alles erop en eraan op 20 a 25 % vet kwam. Daar bovenop komt nog mijn zalm olie en de andere plantaardige oliën, deze laatste zijn niet zo goed als de dierlijke oliën of vetten en zouden +- maar de helft of minder van de voedingswaarde bezitten.
Maar echt tevreden was ik niet en bij deze heb ik direct het vet % opgetrokken naar 30 a 35 % vet zonder supplementen zoals eerder beschreven..
Dat een gezonde jonge levendige fret aardig wat vet verbrand zal ik jullie niet moeten vertellen en daar ze een korte stofwisseling verbranden ze enorm veel aan vetten en eiwitten. Dit alles maakt hen speels en actiever.
Daar vet het 2de grootste voedings element van de fret is, is dit zeker een belangrijk onderdeel om eens even na te trekken van hoeveel vet voederen wij…
Ook omdat ik hier al een paar maal gelezen heb van hartjes en levertjes en hartjes en levertjes en hartjes en …. laat ons hopen dat er nog iets anders bestaat lol
Orgaanvlees levert ons 3 a 5 % vet op.
Hart een 3 a 4 %.
De meeste prooidieren leveren 5 a 8 % vet op.
Het meeste rauwe vlees levert ons +- 8 a 12 % vet op.
Kip met vel levert 10 % vet op.
Kwartel, fazant of duif leveren 12 a 15% vet op.
Eend met vel levert dan weer een 15 a 20 % op.
Lamsbout of lamskoteletten leveren 20 a 25 % vet.
Dus een basis met Totally ferret e.a en bijvoederen met hartjes, lever en niertjes levert veel te weinig vet op, ½ van het zo hard nodige vet.
Dezelfde basis maar dan met prooidieren levert iets meer op en we halen bijna ⅔ % vet.
Dezelfde basis maar dan met rauw halen we net amper ⅔ vet.
Daar ik volledig rauw voeder NRV.
Dus bij deze heb ik extra kippenvel (zeer vettig en los verkoopbaar) bij hun voeding gedaan en het resultaat was lege voederbakjes met luid gesmak en een losse afgang de eerste dagen toch met veel extra geur…
Conclusie:
Dat ik meer aandacht zal besteden aan hun verbranding en extra rolletjes runds of lamsvet meer onder hun eten doen (30% +) of extra kippenvel.
Vet is een rijke bron van bepaalde vitamines en een zeer rijke bron van Omega vetzuren 3 6 9 en wederom komen we hier op uit...
- Margiet
- Moderator / Donateur
- Berichten: 4093
- Lid geworden op: wo jan 18, 2006 11:08 pm
- Taak: Opvang- & eventverantwoordelijke
Re: Vet, teveel of te weinig?
Pfff, wat had ik het makkelijk toen ik alleen TF Activ gaf ...
Maar nee, moeten ze hier mijne kop zot babbelen over "gezondere voeding"!! Morgen maar weer naar de slager, "extra's" halen !! En we gingen het enkel tot een traktatie terugschroeven!!
Nee serieus, je hebt een punt, ze verbranden idd veel en snel, ik laat nu aan de kip en zelfs aan de hartjes het vet en vel ook zitten, rauw konijn (wel uit de Carrefour, wil dat beest echt niet meer zien kunnen ) "vreten" ze, maar van percentages en het berekenen ervan heb ik echt geen kaas gegeten, hoor! Zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen!
Kwartel was geen succes, lams en konijn weer wel, kip in alle maten waarbij het nog op een kip "trekt" dus ook (filet vinden ze maar "vreemd" ), muis soms en eendagskuiken ook altijd, maar wat hoeveel bevat ... ???? En boterpotten moet ik dicht houden ! Fazant en eend heb ik nog nooit gegeven, iemand een paar gepluimde, hoofdloze gevallen liggen mss?? Daar durf ik dus zelf niet aan te beginnen .
Kippenhartjes krijgen ze als "slaapmuts", zelfs de kleintjes slokken ze ook lang niet zo meer binnen als toen ze 6 weken waren. Het is hier het begin van alle vleesgeven geweest, het heeft wat veroorzaakt ... !!!
Maar nee, moeten ze hier mijne kop zot babbelen over "gezondere voeding"!! Morgen maar weer naar de slager, "extra's" halen !! En we gingen het enkel tot een traktatie terugschroeven!!
Nee serieus, je hebt een punt, ze verbranden idd veel en snel, ik laat nu aan de kip en zelfs aan de hartjes het vet en vel ook zitten, rauw konijn (wel uit de Carrefour, wil dat beest echt niet meer zien kunnen ) "vreten" ze, maar van percentages en het berekenen ervan heb ik echt geen kaas gegeten, hoor! Zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen!
Kwartel was geen succes, lams en konijn weer wel, kip in alle maten waarbij het nog op een kip "trekt" dus ook (filet vinden ze maar "vreemd" ), muis soms en eendagskuiken ook altijd, maar wat hoeveel bevat ... ???? En boterpotten moet ik dicht houden ! Fazant en eend heb ik nog nooit gegeven, iemand een paar gepluimde, hoofdloze gevallen liggen mss?? Daar durf ik dus zelf niet aan te beginnen .
Kippenhartjes krijgen ze als "slaapmuts", zelfs de kleintjes slokken ze ook lang niet zo meer binnen als toen ze 6 weken waren. Het is hier het begin van alle vleesgeven geweest, het heeft wat veroorzaakt ... !!!
Re: Vet, teveel of te weinig?
Margit na mijn kortstondige netbesloten en afgesproken verlof (ja alweer) ga ik op zoek naar vleees waar ik niet meer van kan zeggen wat het is. Als ik wat vind laat ik het je weten
Van achter de regenboogbrug; Angel,pogo,caesar,macho,kizzy & nero Terror,Hooligan,Eros,Rebel & Amor Kinky & Diva Geniet van het leven en van wat je hebt.Het kan zo allemaal voorbij zijn
- Margiet
- Moderator / Donateur
- Berichten: 4093
- Lid geworden op: wo jan 18, 2006 11:08 pm
- Taak: Opvang- & eventverantwoordelijke
Re: Vet, teveel of te weinig?
Laat het maar weten, dan!!
Ik wil nog wel weten wàt het is, hoor Virginie, maar niet meer hoe het eruit zag !
Enfin, fijne vakantie nogmaals!
Ik wil nog wel weten wàt het is, hoor Virginie, maar niet meer hoe het eruit zag !
Enfin, fijne vakantie nogmaals!
Re: Vet, teveel of te weinig?
Welja je verstaat wel wa ik bedoelde zeker
En bedankt.
@Raven thx voor de steeds zeer informatieve dingen die je post
En bedankt.
@Raven thx voor de steeds zeer informatieve dingen die je post
Van achter de regenboogbrug; Angel,pogo,caesar,macho,kizzy & nero Terror,Hooligan,Eros,Rebel & Amor Kinky & Diva Geniet van het leven en van wat je hebt.Het kan zo allemaal voorbij zijn
Re: Vet, teveel of te weinig?
Voor Freebee met haar wekelijkse dag slappe stoelgang begon kregen ze hier kippenbil met vel. Zelden kipfilet op het menu, als ik keek op de samenstelling van brok zat er daar ook veel vet in Lam hadden ze inderdaad ook heel graag. MMargiet, eend en fazant zijn tijdens het jachtseizoen in de supermarkt gemakkelijk te vinden. Netjes gekuist zonder pluimen aan
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Re: Vet, teveel of te weinig?
Morgen maar weer naar de slager, "extra's" halen
Gewoon wat runds vet erbovenop bij vragen
Margit, de % berekening is gemakkelijk en ik heb even uw genoemde vleeswaren omgezet in vet:ze verbranden idd veel en snel, ik laat nu aan de kip en zelfs aan de hartjes het vet en vel ook zitten, rauw konijn (wel uit de Carrefour, wil dat beest echt niet meer zien kunnen ) "vreten" ze, maar van percentages en het berekenen ervan heb ik echt geen kaas gegeten, hoor! Zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen!
Kip met vel is 10 % vet = - 20 % vet
Hartjes of orgaanvlees = +- 4 a 5 % vet = - 25 % vet
Konijn tam is 10 % vet = - 20 % vet
Konijn wild is 5 % vet = - 25 % vet
Muizen en ratten is +- 8 % vet = - 22 % vet
Kuikens is 6 % vet = - 24 % vet
Kippenfilet is 1 % vet = - 29 % vet
Margit, U zit op een gemiddelde van - 23 % vet bij de rauwe voeding en dit berekend op de basis van 30 % vet
Topmerken van brokken houden bewust hun vet % laag vanwege de klantvriendelijke mooie strontjes en bijkomende geurtjes
Dus via de slager of anderen kan men gemakkelijk rund of schaap vet verkrijgen speciaal voor U vers afgesneden
Hier houden ze van kippenvel, los verkrijgbaar en eens zo lekkerder Kakjes waren wel wat smeuïg de eerste dagen en nu al wat minder maar geuren dat ze doen...
Smakelijk
Re: Vet, teveel of te weinig?
Raven, als ik het mij nog goed kan herinneren ben ik daar ooit met Anais of Chanel mee in de problemen gekomen. Het vel was half ingeslikt en half in het bekje blijven hangen, ze leek er wel in te stikken. Het was een stuk rauwe kwartel of kip om af te kloven dat ik toen gegeven had. Misschien op hun gevorderde leeftijd minder goede tandjes toen. In elk geval ben ik het stukken kleiner gaan knippen toen.Hier houden ze van kippenvel
Re: Vet, teveel of te weinig?
Maar het enige wat zij hier lusten is (natuurlijk hun brokjes) en af en toe lever, of filet in mooie stukjes
Ze zijn ook erg mager, dus wat meer vet zou goed zijn, maar hoe geef ik dit dat best aan fretjes die rauw vlees enkel als dubieus snoepje kennen?
Ik heb al geprobeerd om hen vb kippenbilletjes te geven, maar dan aten ze er enkel wat van als ik het vel er wat afscheurde en van het vel aten ze niet, net of het te taai is voor hen? En tja, sommigen mankeren een halve hoektand of Bazul zelfs 2, dus misschien kunnen ze ook echt niet?
Ik zou mijn fretjes wel graag wat dikker zien, ribbetjes voelen is een ding, veel ribbetjes voelen is toch te mager he? En ik doe echt wel mn best om hen vol te stoppen hoor
Enkel, ik denk niet dat zij vlees aten in hun eerste 3-4 jaar, en nu is dat dus meer een speeltje voor hen (en iets dat zij liefst zo snel mogelijk ergens wegsteken)
Dus als je tips hebt om mn fretjes ietsje te laten bijkomen, zeer welkom!
Ze zijn ook erg mager, dus wat meer vet zou goed zijn, maar hoe geef ik dit dat best aan fretjes die rauw vlees enkel als dubieus snoepje kennen?
Ik heb al geprobeerd om hen vb kippenbilletjes te geven, maar dan aten ze er enkel wat van als ik het vel er wat afscheurde en van het vel aten ze niet, net of het te taai is voor hen? En tja, sommigen mankeren een halve hoektand of Bazul zelfs 2, dus misschien kunnen ze ook echt niet?
Ik zou mijn fretjes wel graag wat dikker zien, ribbetjes voelen is een ding, veel ribbetjes voelen is toch te mager he? En ik doe echt wel mn best om hen vol te stoppen hoor
Enkel, ik denk niet dat zij vlees aten in hun eerste 3-4 jaar, en nu is dat dus meer een speeltje voor hen (en iets dat zij liefst zo snel mogelijk ergens wegsteken)
Dus als je tips hebt om mn fretjes ietsje te laten bijkomen, zeer welkom!
Re: Vet, teveel of te weinig?
Wachten op de winter? Sah, er zijn nu eenmaal ook dunne fretjes. Ik voel me ook beter als ze er goed gevoed uit zien, gelukkig zitten mijn fretjes goed op hun gewicht nu. Jantje is ook zo een mager venteke Ik woog hem hier elke week in de hoop dat er toch iets meer vlees zou aankomen, noppes dus. Hij eet ook heel weinig als ik het vergelijk met de mijne. Sommige dagen vraag ik me af heeft hij gegeten of niet, de poepbak zegt van wel. Wel zie ik dat Jantje liever mijn fretten hun brokjes eet dan de voeding die hij meekreeg. Hij krijgt deze nu ook bij in de kooi. Na 2 weken moet ik hem dringend op de weegschaal zetten, misschien is er al wat meer bij gekomen. Echt veel is er niet om een fret dikker te krijgen. Met minder vet in de voeding kunnen ze ook niet dikker worden. De Senior mengen met iets anders?? Papje maken, brok met een vette kippenbouillon die je van de velletjes en botjes trekt?
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Re: Vet, teveel of te weinig?
Hier is dat ook al een paar keer gebeurt, vel dat nog vast hangt aan de tanden of chunk en zo via keel de maag in en met rare toeren, kots neigingen en schrapen van de keel spelen ze het nadien wel klaar. Ook de poten worden ingezet Soms word er menselijk bijgestuurd (zelden).Het vel was half ingeslikt en half in het bekje blijven hangen, ze leek er wel in te stikken. Het was een stuk rauwe kwartel of kip om af te kloven dat ik toen gegeven had..
Knoken van kip, eend, konijn of kalkoen worden voor en na de witte knook gekapt met de bijl en ingeval van te groot nog eens gehalveerd tot chunks van 2 a 3 cm. max. Soms knauwen ze heel dat bot op en zijn er alleen nog maar zeer klein brokjes rode zacht bot (binnenste bot) terug te vinden.
De kleinere botten gaan sowieso de molen in.
Van kwartel blijft er zeer weinig over.
Als ze de keuze hebben van vet gaan ze hier voor het zeer vettige kippenvel dito eend maar dat is (nog) niet los te krijgen...
Schapen of geiten vet lusten ze ook graag en verkiezen het boven runds, kalfs of Osse wit/vet
Hoektanden van een fret zijn vang tanden daarop volgen de valse kiezen en de achterste tanden zie foto
http://rawfed.com/myths/carnassials.jpg
Zijn de tang, schaar en knip tanden en deze knippen, breken, verbrijzelen enz. bot, pezen, vlees en vel. Let op... zijn vlijmscherp.
Dus de hoektanden zijn niet nodig om brokken, vlees of bot te verwerken.
Men kan proberen met extra vette kip (soepkieken) of eend met vel te voederen of extra vet... deze mening is misschien niet de mening van de meeste DA’s
In ieder geval zou ik toch premium zalm olie (vis olie) geven per week (ik geef dit er nog eens bovenop).
Mijn fretten zitten goed in het vlees en hebben een mooie pels. Bv. Dozer is altijd rond 1.750 kg blijven hangen en nu zit hij aan 1.850 en gaat naar...?
Wachten op de winter doen ze hier niet... van de week nog hun gezondheidsattestjes (voor op reis) gaan halen (staat tegenwoordig mee in hun boekje achteraan) en blijven goed hun gewicht en pels behouden volgens de DA... echte super gezonde fretten zei ze (maar dat hoor ik meer)
Dus alle vetten bevatten een hoeveelheid aan Omega 3, 6 en 9
Zalm olie bevat Omega 3
http://nl.wikipedia.org/wiki/Omega-3-vetzuren
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gez ... 3-6-9.html
Edit: die verdomde taalfouten
Laatst gewijzigd door Raven op wo aug 18, 2010 10:52 pm, 2 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Re: Vet, teveel of te weinig?
op de manier waarop ik voeder weet ik perfect wie wat en hoeveel er gegeten word! Soms moeilijk uit te leggen aan bepaalde personenSommige dagen vraag ik me af heeft hij gegeten of niet, de poepbak zegt van wel. Wel zie ik dat Jantje liever mijn fretten hun brokjes eet dan de voeding die hij meekreeg.
Commerciële kippenbouillon is te zout.Papje maken, brok met een vette kippenbouillon die je van de velletjes en botjes trekt?
Zelf maken? Ga dan voor Duck soup
Re: Vet, teveel of te weinig?
kan je dan vb bij de slager kippenvel kopen? (want dat is volgens jullie dan toch wel goed?) sorry, maar ik ben veggi, dus kan hen zeker geen restjes van mij voorschotelen. Eneuh....ik heb dus geen echt geen ervaring met vlees kopen. kan ik een slagerij binnenwandelen en om kippenvel vragen? (ik ben immers nog nooit in een slagerij geweest en heb laatst de delhaize afgezocht, daar kan je geen kippenvelletjes kopen!
Zij hebben trouwens alledrie een mooie pels, mooier dan vorige zomer (dus misschien is die senior voeding toch wat waard) verder zien ze er erg gezond uit en ze doen nog steeds hun eigen goesting, enkel vind ik hen mager, maar hun gewicht licht eigenlijk niet lager dan vorig jaar (maar toen vond ik hen ook erg mager) het is enkel zo dat zij volgens mij niet veel reserve hebben voor moesten ze eens flink ziek worden...
Zij hebben trouwens alledrie een mooie pels, mooier dan vorige zomer (dus misschien is die senior voeding toch wat waard) verder zien ze er erg gezond uit en ze doen nog steeds hun eigen goesting, enkel vind ik hen mager, maar hun gewicht licht eigenlijk niet lager dan vorig jaar (maar toen vond ik hen ook erg mager) het is enkel zo dat zij volgens mij niet veel reserve hebben voor moesten ze eens flink ziek worden...
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Re: Vet, teveel of te weinig?
Dat is alleen volgens de 100 % rauw voederskan je dan vb bij de slager kippenvel kopen? (want dat is volgens jullie dan toch wel goed?)
Die speciale dingen vind je niet overal :
http://cenc-culinair.skynetblogs.be/arc ... erpen.html
Ik weet alleen, als men juist rauw voedert dit word weergegeven “zichtbaar” in je fretten.
Re: Vet, teveel of te weinig?
Kippenvel is bij mijn weten nergens te koop. Als je vleugeltjes koopt en die lang genoeg kookt krijg je een vette bouillon, vleugeltjes na koken van alle botjes ontdoen. Het vlees zelf en het vel kan je nog gebruiken voor in een papje. Wel wat opletten dat ze door het extra vocht en ongewone voeding geen diarree krijgen.
Jantje op de weegschaal gezet, + 70 gr. Hij weegt nu toch 1140gr. daar waar Milo ,even groot, 1450 gr. weegt.
Jantje op de weegschaal gezet, + 70 gr. Hij weegt nu toch 1140gr. daar waar Milo ,even groot, 1450 gr. weegt.
-
- Berichten: 114
- Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
- Locatie: Antwerp what else?
- Contacteer:
Re: Vet, teveel of te weinig?
Dus hier te koop:Kippenvel is bij mijn weten nergens te koop.
http://cenc-culinair.skynetblogs.be/arc ... erpen.html
Als je vlees- of wildliefhebber bent, moet je de "Criée" in de Antwerpse stationsbuurt beslist eens een bezoekje brengen. Ik ken namelijk geen andere plaatsen in België waar je zo een uitgebreide keuze hebt aan vleesproducten van topkwaliteit. Als je voor het oude pand staat tussen de Chinese restaurants en warenhuizen van de Van Wezenbeekstraat - de winkel heeft ook een ingang in de Van Schoonhovenstraat - zou je nooit vermoeden dat hier een culinair paradijs achter de banale en onaantrekkelijke gevel schuil gaat. In het midden van de overdekte markt is een Spar-supermarkt gevestigd die overigens een prima groentenafdeling heeft, maar langs de zijkanten zijn sinds jaar en dag een aantal gerenommeerde slagers, gevestigd.
Rechts bij het binnenkomen tref je vooreerst een slager die gespecialiseerd is in orgaanvlees en ingewanden: darmen, maag, hart, lever, niertjes, ja zelfs slokdarm. Niet direct mijn ding, maar "mooi" om eens te zien en daar zijn zeker liefhebbers voor. En, zeg nu zelf, waar elders kunnen die nog terecht voor zo'n brede keuze? Verder op de rechterkant vind je Van de Poel, specialist in wild en gevogelte. Vooral nu in het jachtseizoen weet je niet wat je ziet: alle mogelijk vers wild: haas, konijn, fazant, wilde eend, patrijs, ree, everzwijn, enz. maar eveneens zelfbereide patés. Je moet er eens de mooie hertenkoteletjes proberen! Lekker mals en sappig en échte wildsmaak.
Links achteraan is er een slagerij (ik ben de naam vergeten...) die de meest uitgelezen soorten vlees van zowel rund en varken als schaap en lam aanbiedt. Hier vind je specialiteiten die je elders moeilijk vindt: Berkshire varken, Wagyu rund, de echte charolais, Angus beef, lam uit de Pyreneeën en Pauillac, enz... Daarenboven is het personeel er zeer bekwaam: ze weten niet alleen het vlees perfect te versnijden en te prepareren, maar ze kunnen je ook precies vertellen hoe je het het best klaarmaakt, want deze topproducten bak je niet zomaar... ze verdienen een zorgvuldige en deskundige bereiding.
Wie van vlees houdt, zou hier telkens moeten binnenwippen als hij of zij in Antwerpen komt. Wij doen dat eigenlijk te weinig, maar ja voor de rest is de buurt ook niet erg aantrekkelijk natuurlijk.
Terug naar “Voeding & voedingsproblemen”
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten