Doe ik het wel goed :-)

Heeft je nieuwe aanwinst net je handen geperforeerd en ben je op zoek naar een methode om dat af te leren? Of blinkt zijn vacht niet meer, dan kan je hier terecht met al je vragen over de verzorging, de opvoeding en de huisvestiting van je fret.
fienepientje
Berichten: 0
Lid geworden op: vr jul 13, 2012 7:30 pm

Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor fienepientje » wo aug 08, 2012 6:13 pm

Heb graag nog enkele tips van jullie...

1. Eten: IK lees wel eens dat fretjes kuikentjes en muizen te eten krijgen... Eerlijk? Ik wil ze dat niet geven.. Doe ik mijn fretje te kort met gewone droge brokjes?

2. Spelen met de kat: Fretje kan met niemand van mijn andere huisdieren spelen, alleen met Ploesh (mijn jongste kattin) klikt het... Denk ik :rol: Odette loopt heel snel naar Ploesh (kat), wil haar 'bijten', Ploesh springt weg en zo opnieuw en opnieuw en opnieuw... Odette maakt hierbij helemaal geen geluid... Alleen wanneer ze in de 'aanval' gaat hoor ik een zuigend, kort geluid.
Mijn vraag is nu: zou het spelen zijn of is het echt een aanval? Ploesh gaat wel telkens opnieuw naar Odette en ik heb niet de indruk dat Odette doorbijt. Ze heeft ook niet echt de kans, want Ploesh is veel sneller.

3. Slaapplaats: Odette is 's morgens wakker en 's avonds wakker. Overdag slaapt ze. Haar kooi staat in de keuken. In het begin ging ze na haar ochtendspeeltijd leuk haar kooi in en onmiddellijk slapen. (in het begin speelde ze een uur). Nu spelen we vaak 2 uurs 's morgens, maar ze vindt het helemaal niet leuk om terug in haar kooi te gaan. Zolang ik in het zicht blijf, hangt ze in de tralies... Ik weet niet goed wat ik hiermee moet. :-) Bij mijn honden is het negeren, maar bij Odette weet ik het niet zeker.. Misschien heeft ze te weinig gespeeld en moet ik maar gewoon toegeven... Anderzijds is dit mss al de reden waarom ze in de tralies hang (als ik dit doe, haalt mijn vrouwtje mij terug uit de kooi)

Misschien moet de kooi op een rustigere plaats? Zodat Odette mij niet meer ziet en beter slaapt?

Zoow :-) Dat waren de vraagjes! Voor de rest gaat het ontzettend goed met ons!

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » wo aug 08, 2012 7:01 pm

1) Als je degelijke frettenbrokken geeft, neen.

2) Geen idee, maar doet het ertoe? Uw fretje zal er haar plezier in hebben, en zolang de kat het niet erg vindt...

3) Negeren!

Claudia
Berichten: 0
Lid geworden op: di dec 27, 2011 3:38 pm
Locatie: grembergen (dendermonde)

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Claudia » wo aug 08, 2012 7:25 pm

3) mijn fretten durven dat ook en staan in de living maar als je ze gwn negeert stoppen ze daar wel mee en gaan ze wel slape.

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor jeanine » wo aug 08, 2012 8:41 pm

Mijn Freebee kreeg muis kuiken en andere prooidieren naast brok. Door maag en darmproblemen die toen opgedoken zijn ben ik terug naar brok moeten gaan. Voorlopig geen prooi meer in huis, ook niet voor de anderen.
Met prooidieren kom je het dichts bij hun natuurlijke voeding. Brok van goede kwaliteit krijgen veel fretten, niet ideaal maar ze komen er niets door te kort. Een stukje rauw vlees(geen varken) mag je gerust ook geven ;)
Een fret die tralies bijt negeer je gewoon, anders leren ze het nooit af. Hier staan de fretten op een rustige kamer om te slapen, op de kooi leg ik steevast een grote doek. Ook op vakantie gaat er een doek over hun noodkooi waar ze wel bij ons in de living staan. Mijn ervaring is dat dit hen een geruster gevoel geeft, meer zoals het slapen in een hol. De meeste kooien laten overal licht door, zonder een echt slaaphokje hebben ze geen plaatsje waar ze knus in het donker kunnen liggen. Ik zie ze in de living ook een donkere slaapplaats zoeken in een schuif. Ik denk niet dat er hier nog mensen zijn die dit doen, maar las het ook al op andere fora. ;)
De kat zal wel het hazenpad kiezen als het haar te veel wordt. ;)
Afbeelding

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » do aug 09, 2012 5:53 pm

Doe je je fret te kort als hij geen prooi krijgt? Te kort vind ik nogal cru want dan doet het overgrote deel van dit forum zijn fretten te kort. Het is wel zo dat prooi beter is dan brokjes. In brokjes zitten steeds plantaardige voedingsstoffen en die heeft een fret niet nodig of slechts in zeer minieme hoeveelheden zoals de plantaardige restanten die terug te vinden zijn in de ingewanden van prooidieren. Op latere leeftijd hebben vele fretten insulinoom en die ziekte is gerelateerd aan suiker. Suiker is hetzelfde als koolhydraten oftewel de plantaardige dingen die in brokjes zitten. Kijk maar eens naar de achterkant van de verpakking naar de hoeveelheid koolhydraten die er in brokjes zitten. In Nederland wordt er reeds veel meer prooi gegeven aan fretten, het is daar zelfs al de standaard dat fokkers hun frettenpups bijvoeren met prooi. De fokkers die dit niet doen worden daar zelfs al als ouderwets bestempeld.

Ik begrijp wel dat je er niet staat voor te springen om muizen in je vriezer te stoppen. In onze cultuur wordt er haast enkel vlees verkocht waar geen ogen, pels of veren meer aan zitten zodat het dier onherkenbaar is en we er niet aan hoeven te denken wat het was. Je kan wel makkelijk kippenbouten, kippenvleugels, kippenhartjes en ander rauw vlees zonder kruiden bijvoeren, naast de brokken als je vies bent van prooi. Welk merk brok geef je nu? Kies zeker voor 1 van de betere brokken, die zijn haast enkele via internet te verkrijgen. Zooplus is mijn favoriet, Casper (fretten.nl) zou ook goed zijn maar daar heb ik nog geen ervaring mee.

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » do aug 09, 2012 7:02 pm

Is natuurlijk wat tweestrijdig... Degelijke frettenvoeding is wel goed afgewogen, de bestanddelen ervan worden ook overwogen... Suikers hoeven ook niet perse ongezond te zijn, in de natuur kan een bunzing ook wel eens wat bessen naar binnenspelen...

Bij veel mensen die prooi geven, is dat volgens je hoort eerder een dieet... Een dieet van muis, of eendagskuikens, of kippenhartjes,... Hier moet je dus wel voor opletten, een teveel aan bvb orgaanvlees kan uiteindelijk ook problemen geven.

Er hebben hier al topics gestaan over het zelf malen van voedsel, waarbij je zelf bepaald hoeveel % bot, orgaanvlees, vet, spieren enzv je geeft; aangevuld met nog wat olien enzo. Wanneer je hiervan de ideale verhoudingen zou kennen, zou dit wel dicht naar de ideale voeding neigen.

Een degelijke frettenbrok volstaat zeker en vast genoeg om je fretje een mooi, gezond en lang leven te (proberen) geven. En dat is tenslotte waar het om gaat...

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » vr aug 10, 2012 10:08 am

Is natuurlijk wat tweestrijdig... Degelijke frettenvoeding is wel goed afgewogen, de bestanddelen ervan worden ook overwogen... Suikers hoeven ook niet perse ongezond te zijn, in de natuur kan een bunzing ook wel eens wat bessen naar binnenspelen...
Oké Niels, hier gaan we weer. Leg mij dan eens uit wat rijst doet in de totally ferret brokjes want die wordt wel bestempeld als 1 van de betere brokken? Heb je al eens een bunzing in de natuur een pannetje rijst zien koken? Kijk hé, die mannen die brokken verkopen hebben 1 doel en dat is verkopen en winst maken. Plantaardige voedingsstoffen zijn goedkoper voor de producent en dat betekend dus meer winst.
Een degelijke frettenbrok volstaat zeker en vast genoeg om je fretje een mooi, gezond en lang leven te (proberen) geven. En dat is tenslotte waar het om gaat...
Daar is het hem zeker om te doen maar zo oud worden de fretten jammer genoeg niet meer... Je ziet maar zelden nog een fret 10 jaar worden en neen dat ligt niet alleen aan de voeding, het fokken op fretten met een speciaal kleurtje of vachttype heeft daar ook zijn aandeel in. Net daarom dat ik het zo belangrijk vind om de meest natuurlijke voeding aan te bieden want qua gezondheid kan je niet veel anders doen om je fret zo lang mogelijk bij je te mogen houden eens je hem gekocht hebt.

En vlees geef je volgens mij ook best in combinatie met brokken want anders krijg je het all meat syndrome tenzij je berekend hoeveel % bot, spier enzoverder je moet geven. Als je het dus enkel als supplement bij de brokken geeft dan ga je dat echt niet zo gemakkelijk krijgen. Bij een muis of een ander prooidier moet je niets berekenen, daar zit alles in, in de juiste hoeveelheid, geen gedoe dus. Het is alleen nog een cultuurbarrière.

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » vr aug 10, 2012 10:40 am

Mocht bewezen zijn dat fretten op BARF en NRV langer leven dan fretten op brokken was deze discussie er niet... Maar als ik me niet vergis is er de dag van vandaag nog altijd geen wezenlijk verschil tussen de leeftijd van dieren op goeie brokken en dieren puur op NRV.


Er is trouwens een groot verschil tussen prooidieren en "rauwe voeding". Prooidieren bevatten onderandere te weinig vetten, uw fret dus puur op muizen en eendagskuikens zetten is dus ook zeker niet het ideale.

Hetzelfde met de befaamde kippenhartjes, bevatten max 5% vetten geloof ik, wanneer je dus dagelijks een goeie portie (40%-50%) hartjes geeft, gaan ze dus uiteindelijk al vetten tekort komen...

Prooi is zeer goed als bijvoeding, maar het moet echt BIJvoeding blijven. Wanneer het een te groot deel van de voeding gaat uitmaken, kan het ook weer anders uitdraaien.

Als je echt geen voorstander bent van brokvoeding, moet je echt rauwe voeding gaan maken. Hier bestaan zeer goede richtlijnen rond hoeveel % van wat je moet geven, maar alweer, het zijn richtlijnen, niemand weet exact wat het dier nodig heeft voor de ideale voeding te krijgen, fabrikanten van brokvoeding uiteraard ook niet.

Als je dit subforum eens doorneemt zal je zien dat de discussie al talloze keren gevoerd is, en om niets eigenlijk, omdat nergens geweten is wat een fret nu ècht nodig heeft van percentages voedingstoffen.

Wat echter wel geweten is, is dat zo goed als alle fretten, zowel die dat de "betere" brokvoeding krijgen, als die dat rauwe voeding krijgen, nog altijd goed in hun vacht zitten, goede stoelgang hebben, voldoende fit zijn,... Het maakt dus echt geen wereld van verschil welk van de 2 hij te eten krijgt.

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor jeanine » vr aug 10, 2012 10:54 am

het all meat syndrome tenzij je berekend hoeveel % bot
Is ook al vastgesteld door da in Nederland van fretten die op kant en klaar rauwvoer staan. Het ene merk bevat duidelijk minder bot dan het andere. ;)
Brok wordt al langer gegeven aan de huisfret dan nu het prooidier of vlees voeden. Prooi en vlees komen de laatste jaren meer voor in Nederland dan hier. Even afwachten of ze het op langere termijn het er echt veel beter op doen.
Ik denk dat jagers hier wel hun woordje zouden kunnen doen hoe zij het aanpakken en of de fretten het er echt beter op doen.
Er is nog zoveel niet geweten. ;)
Afbeelding

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » vr aug 10, 2012 11:51 am

Er is trouwens een groot verschil tussen prooidieren en "rauwe voeding". Prooidieren bevatten onderandere te weinig vetten, uw fret dus puur op muizen en eendagskuikens zetten is dus ook zeker niet het ideale.
Dit is het eerste wat ik er van hoor. Heb je er ergens een bron van dat er te weinig vet in prooidieren zit voor fretten?

Ik vraag me eigenlijk ook wel af waar de percentages qua hoeveelheid bot, orgaan, vet en dergelijke vandaan komen. Deze staan op verschillende sites en forums maar er is inderdaad amper iets gekend over de ideale voeding voor fretten. Wie heeft deze percentages dan ooit bepaald en hoe?

De fretten zoals wij ze nu kennen zijn als ik het goed heb echt nog niet zo lang aan de brokken. De commerciële kant en klare brokken voor honden en katten zijn toch pas ontstaan in de industrialisering? De fret bestaat al veel langer dan dat en werd vooral gebruikt om te gaan jagen op konijnen, nog lang voor er dus brokjes bestonden. Het lijkt mij het meest waarschijnlijke dat die jagers hun fretten gewoon een volledig konijn gaven. Een andere mogelijkheid is ook dat ze op brood, worst en rozijnen stonden maar dat lijkt mij eerder het geval geweest te zijn bij de vroegere huisdiereigenaars van de afgelopen eeuw en niet noodzakelijk de jagers.

Dat die kant en klaar worsten ook voor het all meat syndrome kunnen zorgen was ik nog niet tegen gekomen maar het verwonderd mij niet echt. Ik heb ook al gezocht naar verdelers van dergelijke voeding maar als je dan gaat kijken naar de samenstelling van hun producten staat het ofwel maar zeer vaag omschreven en weet je dus niet echt of er genoeg bot en dergelijk in zit ofwel is het duidelijk dat er granen en rijst in zitten.

Jammer genoeg is er nog steeds weinig medische kennis over fretten. Ik durf toch wel voorzichtig zeggen dat ze in Nederland verder staan dan hier. Daar hebben ze een gespecialiseerde frettenkliniek die niets anders doet dan fretten behandelen. Hun dierenarts Hanneke Roest heeft toch wel een aardige cv met buitenlandse lezingen en dergelijke dus die is echt wel bezig met het onderzoek naar hoe een fret nu echt in elkaar zit.

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » vr aug 10, 2012 2:08 pm

Van een ander forum:
Eieren - samenstelling per 100 gram volgens Ir. Nic Dhont:
12,9 gram eiwit
0,7 gram koolhydraten
11,2 gram vet

5 mg calcium
216 mg fosfor
(ik denk, dat de schaal hier niet meegerekend is)


Eendagskuikens - samenstelling per 100 gram volgens bron onbekend:

15 gram eiwitten
4 gram vet

290 mg calcium
220 mg fosfor
Natuurlijk geen garantie dat het juist is. Ik haalde het cijfer uit hetgeen iemand anders hier ooit eens gepost heeft, het ligt allemaal wel in lijn (en is ook logisch eigenlijk).

Welja, de meeste "commerciele" BARF enzo dat je vindt is volgens mij ook meer voor honden samengesteld, en aangezien die ook andere noden hebben dan fretten... Als je echt zeker wil zijn kan je best zelf maken, een vleesmolen valt qua prijs best wel nog mee...

viewtopic.php?f=14&t=4957

Dit was bijvoorbeeld 1 van die topics waar ik het over had, de fotos zijn jammer genoeg al van imageshack verwijderd...

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » vr aug 10, 2012 3:06 pm

Dat zou wel eens kunnen kloppen qua samenstelling. In ééndagskuikens zit er inderdaad praktisch niks en het moet zeker voor niets meer dienen dan louter een snack.
Bij alle prooidieren wordt aanbevolen om de volwassen dieren te geven omdat babydieren niet veel voedingstoffen bevatten. Ze zijn wel handig om de fretten te laten wennen aan prooidieren omdat ze maar zelden direct een volwassen dier willen opeten. Hier krijgen ze nu regelmatig een kuiken, dus geen ééndagskuiken hé om te wennen aan prooi en tot ik hier aan muizen geraak want de Valkerij Hihanska is nog steeds niet te bereiken :(

Heb je ook een idee wat er in een volwassen muis zit qua samenstelling? Zelf vind ik het niet meteen op google maar ik vind niets dat er op wijst dat er onvoldoende voedingsstoffen in zitten, wel enkele Nederlandse dierenartsen die pro-muis zijn.

Aan zo'n vleesmolen had ik nog niet gedacht, wel interessant.

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » vr aug 10, 2012 3:19 pm

Wij zijn een erkende verdeler van Kiezenbrink Belgie
waar zijn wij te vinden
Frans de mildreef 34A
9050 Ledeberg gsm : 0474/538654
Open van 19H00 tot 21h00an de maandag
Hiernaar proberen bellen? Zou misschien wel kunnen dat ze op verlof zijn...

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » vr aug 10, 2012 3:19 pm

Wij zijn een erkende verdeler van Kiezenbrink Belgie
waar zijn wij te vinden
Frans de mildreef 34A
9050 Ledeberg gsm : 0474/538654
Open van 19H00 tot 21h00an de maandag
Hiernaar proberen bellen? Zou misschien wel kunnen dat ze op verlof zijn...

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » vr aug 10, 2012 3:25 pm

Wij zijn een erkende verdeler van Kiezenbrink Belgie
waar zijn wij te vinden
Frans de mildreef 34A
9050 Ledeberg gsm : 0474/538654
Open van 19H00 tot 21h00an de maandag
Hiernaar proberen bellen? Zou misschien wel kunnen dat ze op verlof zijn...
Ja al redelijk veel zelfs,straks voelen ze zich nog gestalkt :rol: , we zijn eens tot daar geweest ook omdat het redelijk vlakbij is maar ik denk ook dat ze op verlof zijn. Wel een lang verlof...Straks nog eens bellen :rol:

Gebruikersavatar
nielsvl
Donateur
Donateur
Berichten: 1113
Lid geworden op: do mar 13, 2008 8:02 pm
Locatie: Deurle

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor nielsvl » vr aug 10, 2012 3:33 pm

Openingstijden:

maandag , dinsdag , woensdag ,vrijdag
19h tot 20h30
zaterdag vab 10h tot 13h op afspraak
vanavond anders nog eens proberen langsgaan, die werken volgens mij ook overdag...

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor jeanine » vr aug 10, 2012 5:35 pm

Zijn heel erg moeilijk te bereiken. Staan vaak op roofvogel demonstratie's. Daarom dat ik Zelzate verkoos + de mogelijkheid om kleinere hoeveelheden aan te kopen.
Als je echt zeker wil zijn kan je best zelf maken, een vleesmolen valt qua prijs best wel nog mee...
Je kan dit niet met een gewone elektrische molen voor keukengebruik. Die kan geen bot noch pezen aan. Ik heb nog muis door een handmolentje gehaald en het was zwoegen om de botjes er door te krijgen.
Afbeelding

Raven
Berichten: 114
Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
Locatie: Antwerp what else?
Contacteer:

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Raven » zo aug 12, 2012 5:47 pm

Dit is het eerste wat ik er van hoor. Heb je er ergens een bron van dat er te weinig vet in prooidieren zit voor fretten?

Ik vraag me eigenlijk ook wel af waar de percentages qua hoeveelheid bot, orgaan, vet en dergelijke vandaan komen. Deze staan op verschillende sites en forums maar er is inderdaad amper iets gekend over de ideale voeding voor fretten. Wie heeft deze percentages dan ooit bepaald en hoe?
Eendag kuikens
Bruto energie in kcal per kilo 1623
Ruw eiwit % 16.8
Ruw vet % 6.4
Ruw celstof % 0.27
as % 1,9
calcium % 0,36
fosfor % 0.26
ijzer % 33.0

Muizen
Bruto energie in kcal per kilo 1986
Ruw eiwit % 19.8
Ruw vet % 8.8
Ruw celstof % 0.6
as % 3.7
calcium % 0.84
fosfor % 0.61
ijzer % 84.6

Ratten
Bruto energie in kcal per kilo 1988
Ruw eiwit % 21.6
Ruw vet % 7.6
Ruw celstof % 0.82
as % 3.4
calcium % 0.69
fosfor % 0.51
ijzer % 58.9

Bron:
http://www.west-vl-specialclubroofvogel ... eding.html

Dus in’t kort...
Uw kuikens, welke soort of hoe oud dan ook... bevatten te weinig vet, eiwitten e.a voedingsstoffen of mineralen.
Suikers hoeven ook niet perse ongezond te zijn, in de natuur kan een bunzing ook wel eens wat bessen naar binnenspelen...
Klopt Niels ;) Maar zoals je zelf aanhaalt is dat af en toe… en de % liggen duidelijk een stuk lager dan de suikers van de koolhydraten in de brokvoeding.
En ik geef toe… soms zit er hier al eens wat honing mee in hun voeding. ;)
Mocht bewezen zijn dat fretten op BARF en NRV langer leven dan fretten op brokken was deze discussie er niet... Maar als ik me niet vergis is er de dag van vandaag nog altijd geen wezenlijk verschil tussen de leeftijd van dieren op goeie brokken en dieren puur op NRV.
100 % bewezen Niels! ;)
Maar zelf persoonlijk ben ik daar nog niet uit. Maar de fretten al zelf wel en dat is het bewijs en wat telt!
Deze zijn actiever dan ooit! Zeer mooie pels… en die pels valt altijd op bij andere fretten eigenaars… en ook bij andere dieren houders.
Mooie witte en sterke tanden… en het bot dat ik soms versplintert terug vind…. brrrrrr. ;)
Maar of dat ze langer gaan leven… te weinig info! Maar als we de lijn verder doortrekken naar honden of katten… en andere prooi en vlees etende dieren… is het antwoord duidelijk ja, gezonder lijken ze alvast.
Maar of dit alleen aan het vlees of prooi ligt? Neen dus!
Goede samenstelling en verhoudingen zijn belangrijk… rood en wit vlees, organen, bot en vetten
En wat hen al veel actiever maakt is het vet… hun motor ;)
Momenteel zit ik aan +- 35 % vet soms wat meer en dat merk ik duidelijk aan hun strontjes
en stank!!!!! lol.
Bijkomend zijn de supplementen, zalmolie en andere oliën...
Brok wordt al langer gegeven aan de huisfret dan nu het prooidier of vlees voeden. Prooi en vlees komen de laatste jaren meer voor in Nederland dan hier. Even afwachten of ze het op langere termijn het er echt veel beter op doen.
Oops Jeanine! Ik dacht dat er alleen maar 1 soort fret bestond? Dus Jeanine… zit de huisfret dan anders ineen of zo? ;)
Heeft die huisfret dan andere organen of een andere lichaamsbouw dan de fret van 50 jaar of langer geleden? Zit hij anders ineen dan zijn wilde broer de bunzing?
Ik dacht het niet… misschien is er alleen maar sprake van een luxe leventje voor de huidige luxe fretten. lol. ;)

Hieronder wat oudere links... dus klik ermaar op los :)

-->Wat eten ze vandaag

-->Vet, teveel of te weinig?

-->FerretOne vs andere oliën

-->da voeding vs prooi?

-->All Meat Syndrome - Wat is dat nu echt?

Raven
Berichten: 114
Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
Locatie: Antwerp what else?
Contacteer:

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Raven » zo aug 12, 2012 5:48 pm

Afbeelding
Alles!

Afbeelding
Kwartel

Afbeelding
Kalkoen nekken

Afbeelding
Biergist en visolie (zalm)

Afbeelding
Afbeelding
De mengeling en een goede vleesmolen.
Dus bijna alle bot gaat ermee in

Afbeelding
Het extra vet (kippen en kalfs vet)

Afbeelding
Kalkoen ruggen, konijnen lever, runds hart en kippen hartjes en nog wat snijlingen...

Afbeelding
Het gemalen goedje...

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor jeanine » ma aug 13, 2012 9:14 am

Oops Jeanine! Ik dacht dat er alleen maar 1 soort fret bestond?
:rol: :domhoog:
Wat ik hier met de huisfret bedoel is dat fretjes die in familiale kring gehouden worden gemakshalve vaak op brok gehouden worden. ;)
Toen ik 7 jaar geleden begon met de fret was het al brok geven wat de klok sloeg, ook in Nederland.De kentering naar rauw en prooi geven is pas later gekomen en aanvaard in de huiskamers. Met een totaal vernieuwde populatie fret in huis zou ik ook geneigd zijn om hen naar rauw en prooi over te schakelen.Minder gemakkelijk als brokjes geven maar volgens mij dan toch verse voeding zonder toevoegingen allerlei om bederf tegen te gaan. ;)
Gisteren kreeg onze nieuwe een kippenvleugeltje, hij was er precies bang van en heeft het later begraven in de poepbak :mrgreen:
Niet iedereen kan de stap naar prooi nemen, het is wennen aan het idee dat het ook voeding is en niet enkel een klein lief kuikentje of muisje.
Afbeelding

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » ma aug 13, 2012 1:40 pm

Raven, die vleesmolen lijkt mij fantastisch. Zo heb je volledige controle over de samenstelling van de voeding.

Ik heb de links doorgenomen maar ik zit nog met enkele onduidelijkheden zoals waarom het vet in een muis/rat onvoldoende zou zijn en 30 a 35 % beter is? Een bunzing krijgt toch ook enkel het vet binnen dat in zijn prooidieren zit? Extra vet lijkt mij nu sowieso geen kwaad te kunnen en zorgt voor een extra glimmende (vettige) vacht en blijkbaar voor nog meer energie als ik het goed gelezen heb met als enige bekende nadeel dat de poep wat meer zou ruiken. Zouden er gezondheidsnadelen zijn als een fret enkel het vet uit zijn prooidieren binnen krijgt en geen supplementen? De 2 frettenpubers die ik nu heb zijn bij momenten al zo energiek en onvermoeibaar maar dat neemt misschien wel wat af bij het volwassen worden.

Kuikens lijken mij inderdaad ook geen volwaardige maaltijd, als de zak als snackvoer er door zit komen er geen nieuwe in de vriezer. Sinds vrijdagavond ben ik nu aan muizen geraakt die ik nu geef bovenop hun brokken. Ik zou de brokken op termijn liever schrappen als ik een beter alternatief kan voorzien.

Mag ik vragen wat voor een vleesmolen je in gebruik hebt en wat dat type ongeveer kost? Haal je de verschillende soorten vlees bij 1 en dezelfde persoon of plaats op? Het lijkt mij hier geen probleem om aan de verschillende soorten te geraken maar wel om dit allemaal in 1 winkel of slagerij te vinden. Want het is best om alles in 1x in huis te halen omdat je vlees niet lang in de koelkast kan bewaren en je het dus best dezelfde dag nog allemaal verwerkt? Nu, dit probleem is niet onoverkomelijk, er zal in elke regio wel een slager zijn die dergelijke bestellingen kan voorzien.

Raven
Berichten: 114
Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
Locatie: Antwerp what else?
Contacteer:

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Raven » ma aug 13, 2012 4:05 pm

Wat ik hier met de huisfret bedoel is dat... (snip)
Weet ik meisje ;) Gemakshalve :evil: En dat een fret die nog nooit vers voer heeft gegeten bang is van een kippenvleugel is begrijpelijk :p En verser als hier kan het niet... :roll:
En als je goed leest gaat het hier niet om de prooi :roll: of dat muisje :roll: Maar over Barf en NVR! :lol: :lol: :lol:

Kimster,

Allereerst een fret heeft sowieso meer eiwitten en vet nodig ;) In de natuur gaat de bunzing ook voor de vetste of drachtige muis, rat e.a indien mogelijk... Blijkbaar doen dat meerdere rovers als ze de kans krijgen.
Nu wat de fret mist aan suikers (energie) geef je beter in vet en je fret word actiever :domhoog: Wat teveel is gaat er achteraan weer uit en dan kunnen de kakjes vettig en stinkend zijn, zeker als je kippen vel gebruikt ;) Kalfsvet is ook goed ;)

http://weaselwords.com/ferret-articles/ ... nutrition/

http://weaselwords.com/ferret-articles/ ... g-ferrets/

http://weaselwords.com/ferret-articles/ ... y-ferrets/

http://exoticpets.about.com/cs/ferrets/ ... errets.htm

http://holisticferret.proboards.com/ind ... ge=1#54007

Dus ik hou ze liever echt actief en glanzend gezond :king:

De vlees molen:

http://www.bol.com/nl/p/gefu-vleesmolen ... 0203200099

En het vlees vermalen wij voor een langere perioden 2 tot 3 maanden soms... rekening houden dat ik zowel barf als NVR gebruik ;) De barf word altijd gebruikt als basis en de NVR zijn de grotere chunks 2 a 3 cm mixed vlees.
Dus de NVR word regelmatiger opnieuw bijgemaakt.
Hier gaan we alles halen op 1 en dezelfde dag en word ook dezelfde dag gekapt en vermalen.
Wij gaan altijd naar de Criee in Antwerpen:

http://www.slagerij-roosemeyers.be/orgaanvlees.html

http://noordlink.wordpress.com/2010/01/21/de-criee/

http://cenc-culinair.skynetblogs.be/arc ... erpen.html

Dus even een quote :bow:
Als je vlees- of wildliefhebber bent, moet je de "Criée" in de Antwerpse stationsbuurt beslist eens een bezoekje brengen. Ik ken namelijk geen andere plaatsen in België waar je zo een uitgebreide keuze hebt aan vleesproducten van topkwaliteit.
In de Van Wezenbeekstraat – het hart van Chinatown – in Antwerpen Noord vinden we de Criée. Deze roemrijke overdekte markt bestaat al ruim een eeuw en is het walhalla van elke vis-, vlees- en wildliefhebber.
Dus voor mij bestaat alleen de Criee :domhoog: :domhoog: :domhoog: :domhoog: :domhoog: :domhoog: :domhoog:

Smakelijk!
:D

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » ma aug 13, 2012 5:07 pm

Dat molentje is een pak minder duur dan ik zou verwachten. En krijg je daar dan echt makkelijk die kalkoennekken en andere botten door?

Hmm mijn plan was om hier zelf wat muizen te kweken, dan zou ik zeker zijn dat ze goed doorvoed zijn maar die vleesmolen is misschien wel minder gedoe dan muizen kweken. Zo nu en dan een uitstapje naar Antwerpen om een voorraad vlees in te slaan, het spul door de molen, in zakjes doen en je hebt er een hele tijd geen werk meer aan. Een muizenkweek opstarten is een grotere investering qua tijd en geld, tenminste als je het goed wilt doen.

Wat bedoel je nu precies met NVR tegenover Barf? Barf= Bones and raw food, NVR = Natuurlijk rauw voer... Het lijkt nogal op elkaar.

Heb je ook nog een recept waarin de hoeveelheid staat wat je van de verschillende soorten vlees gebruikt om de verhoudingen qua bot, orgaan en dergelijke goed te hebben?

Merci! :rol:

Raven
Berichten: 114
Lid geworden op: di okt 04, 2005 11:53 am
Locatie: Antwerp what else?
Contacteer:

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Raven » ma aug 13, 2012 7:30 pm

Dat molentje is een pak minder duur dan ik zou verwachten. En krijg je daar dan echt makkelijk die kalkoennekken en andere botten door?
Wat bedoel je nu precies met NVR tegenover Barf? Barf= Bones and raw food, NVR = Natuurlijk rauw voer... Het lijkt nogal op elkaar.
Heb je ook nog een recept waarin de hoeveelheid staat wat je van de verschillende soorten vlees gebruikt om de verhoudingen qua bot, orgaan en dergelijke goed te hebben?
Merci! :rol:
Al het vlees voor de molen word voorbereid in kleinere stukken van +- 2 a 3 cm. hiervoor gebruik ik gehele kip, kippennekken, kwartel, duif of eend... alleen de botten van de poten (kip, eend of konijn) laat ik eruit (te dik) maar voor de rest gebruik ik alles van het karkas en dit alles + ander vlees (lam, rund of andere) + orgaan maal ik tot BARF
Kalkoen of kalkoennekken, kippen, eend of konijnen poten e.a en orgaan of ook uit de gehele gebruik ik in groter stukken 3 a 4 cm (op zicht) voor de NVR.
De BARF dient als basis +- ⅓ van hun voeding de rest vul ik aan met NVR. De Barf vries ik altijd in en is ongeveer voor +- 2 maanden, de NVR volg ik korter op en is wekelijks of ik spring eens binnen bij den Delhaize, carrefour of andere beenhouwers enz.

Het voordeel van dit alles is dat ze altijd hun barf opeten... dus hun eiwitten ,botten en orgaan % is altijd verzekerd ;)

Dus het verschil tussen BARF is dat het altijd gemalen is en NVR altijd uit grotere stukken, vleugels en gekapte poten bestaat... soms ook uit kapotte gekapte kippen, kwartel enz karkassen.

hoe bepaal ik mijn % ... Simpel ik bestel eerst altijd mijn vlees (merendeel is altijd gevogelte of konijn uit de gehele) filet en stoofvlees ik tel alle gewichten tezamen en ik reken daarboven op per kg. een 250 gr. orgaanvlees (merendeel konijnen lever, kippen hart of lever of rund hart en lever) en 300 gr. vet. (meestal kalfsvet) een keer schapen vet gebruikt en dat leek niet zo geslaag! :roll: kippenvel mogen ook zeer graag.

Dus 1 kilo vlees en botten mix word dan
1000 gr + 250 gr + 300 gr gemakkelijker kan niet

Deze regel hou ik ook aan voor de NVR maar dan bijna zonder bijkomend vet af en toe wat kippen vel...

Verder gebruik is als supplement om de x aantal dagen biergist (merendeel) en af en toe wat honing.
Zalm olie, 2 a 3 caps per fret per week... en af en toe mijn olie mix.

Kimster
Berichten: 0
Lid geworden op: zo apr 29, 2012 2:52 pm
Locatie: Gent

Re: Doe ik het wel goed :-)

Berichtdoor Kimster » vr aug 17, 2012 2:57 pm

De molen is besteld 8-) , het is een maatje groter geworden.

Ik heb mij intussen nog wat verder ingelezen op de buitenlandse sites en ik heb nog enkele vraagjes voor ik volgende week mijn brouwsel maal:

- Waarvoor dient de biergist?
- Waar bestel je je visolie/omega 3? Ik vind er niet meteen aan een gunstig tarief + hoeveel gebruik je daar van?
- Is de honing noodzakelijk als supplement of is het meer om het lekker te maken?
Ik zou er ook nog Taurinepoeder bij doen wanneer ik het mengsel opdien omdat bij het invriezen van het vlees de taurine (deels?) stuk zou gaan. Taurine kan je praktisch niet overdoseren dus kwaad kan het niet.

Nog iets over de verhoudingen:

De vaakst aangewezen verhoudingen zijn 75% spiervlees, 15% bot en 10 % orgaan, dat komt dan weer op het volgende neer voor de aankopen vlot te kunnen doen:
30% vlees met een bot er in (gerekend dat ongeveer de helft been is en de helft vlees)
60 % spiervlees (+ de 15 % van het vlees rond de botten = een totaal van 75 %)
10 % organen (de helft hart en de helft lever)

Nu vraag ik mij af waar je het pure vet dan bij onder moet brengen zoals het extra kalfs of kippenvet? Onder de 75 % spiervlees of moet je het dan gewoon er extra tussen draaien zonder het onder de andere percentages onder te brengen?


Ik heb dus weer heel wat vragen voor ik aan mijn beenhouwerscarrière start :rol: De fretten moesten eens weten hoe lang er nagedacht wordt over hun eten vooraleer ze het voorgeschoteld krijgen lol


Terug naar “Opvoeding, Huisvesting, Verzorging....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten