Pagina 1 van 1

Anti-geur middel in water?

Geplaatst: wo mar 11, 2015 9:00 pm
door Marsha
Hallo iedereen !

Onlangs heeft mijn mama in de dierenwinkel een flesje meegenomen dat ervoor zou zorgen dat de geur van je fretje een beetje minder word. Je zou het in het drinkwater moeten doen, maar ik vertrouw dit niet zo .. heeft iemand hier al ervaring mee of heeft iemand al iets soortgelijks zien staan? Zou ze niet graag iets geven waar ze ziek van worden :s

Alvast heel hard bedankt !!
:)

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: do mar 12, 2015 7:51 am
door jeanine
Lijkt mij echt geen goed idee te zijn. Ken het product niet maar geloof er zeker niet in. Dan is het nog de vraag wat het eventueel doet met het frettenlichaampje.
Een fret heeft nu eenmaal een eigen typische geur. Geurhinder krijg je om verschillende redenen.
Een pup ruikt niet zo lekker, mindert met het ouder worden. Ongecastreerde fretten die loops of bronstig worden stinken echt wel. Castratie verhelpt dit na enkele weken. Een fret wassen doe je beter niet, hoe meer je wast hoe meer huidvet ze aanmaken en geurtjes verspreiden. Indien ze echt vies zijn spoelen met wat lauw, warm water is voldoende. Tijdens de rui ruiken ze ook iets meer dan anders. Regelmatig de slaapdoeken, hangmatjes wassen helpt ook. Meestal is het niet de fret die zo ruikt maar de omgeving van de fret. Met hun geurklieren strijken ze overal langs en dat is wat je ruikt. Speelgoed kan best was/afwasbaar zijn. De kooi heeft ook af en toe een sopje nodig. De bakvulling is belangrijk ivm urinegeurtjes. Ik gebruik bij voorkeur geperste krantenkorrels. Deze nemen heel veel vocht op en beperken de geurtjes goed.
Nog een reden om te sterk te ruiken is ziekte en stress. Als de fretjes in de auto meegaan ruiken ze meer dan gewoonlijk. Als ze ziek worden valt het ook op dat je ze meer ruikt dan gewoonlijk.
Je hebt de typische frettengeur waar je kan van houden of verfoeien. Dat is normaal, de ene mens vindt je stinken en de andere lekker ruiken. Dat is met alle huisdieren ook zo, je ruikt dat ze in huis zijn..

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: do mar 12, 2015 8:06 am
door fierro
Ik ben het eens met Jeanine, zie gewoon dat je alle lakentjes/hangmatjes vervangt en wast (zonder wasverzachter) en dat je de kooi en waar ze rondlopen proper houdt en dan valt de geur goed mee. Maar je zal ze altijd wel een beetje ruiken, maar dat is ook zo bij mensen met bv een hond in huis.

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: do mar 12, 2015 9:30 pm
door Marsha
Ja ik weet het, heb ze ondertussen al een tijdje, en de lakentjes worden elke dag vervangen, ons mannetje is al gecastreerd & de vrouwtjes zijn nu loops en worden daarna steriel gemaakt. Bedankt voor de info !

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: vr mar 13, 2015 8:38 am
door jeanine
Het zijn de loopse moertjes die voor geuroverlast nu zorgen. Na de castratie krijgen ze de gewone frettengeur terug.
Dagelijks verschonen moet je ook niet doen. Ze doen dan extra hun best om hun geur op de lakentjes aan te brengen. Eens of tweemaal per week volstaat wel als ze er niets op achterlaten.

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: vr mar 13, 2015 11:36 am
door Marsha
Aah oke, dat verklaart dan al heel hard waarom de geur ineens sterker werd, want ons mannetje reuk in principe niet meer, en oke dan zal ik de lakentjes minder verversen :) Bedankt !

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: vr mar 13, 2015 4:57 pm
door jeanine
de vrouwtjes zijn nu loops en worden daarna steriel gemaakt
Wat bedoel je met daarna?
Een frettenmoertje mag je niet vergelijken met een loops teefje. De loopsheid bij het moertje stopt niet zoals bij een hond. Na enige tijd ontwikkelen ze beenmergdepressie wat dodelijk is voor een moertje. Tevens neemt met de tijd de kans toe om dood te bloeden tijdens de operatie. Men maakt een moertje niet steriel, maar moet alles in dat buikje heel erg nauwkeurig verwijderen. Baarmoeder en eierstokken moeten tot de laatste mm weggenomen. Als dit niet goed gedaan werd wordt het moertje na een tijd weer loops en ben je terug bij af. Je kan ook kiezen om een implantaat te laten zetten, niet 100% zeker dat het doet wat moet. Bij moertjes bestaat nog de kans op schijnzwangerschap als nevenwerking.

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: vr mar 13, 2015 7:17 pm
door Marsha
Ik weet hoe dat gebeurt bij een fret, mijn zus is een dierenartsassistente in een grote dierenkliniek. Maar heb gehoord als ik de moertjes niet laat steriliseren dat ze kans hebben op bijniertumoren.

Re: Anti-geur middel in water?

Geplaatst: vr mar 13, 2015 8:01 pm
door jeanine
Als ze niet geholpen worden krijgen ze beenmergdepressie.
http://www.frettenkliniek.nl/ziekten-en ... gdepressie
Dat is helemaal iets anders dan bijniertumoren waarbij de hormonen op hol slaan. Een nogal vaak voorkomende tumor bij al iets oudere fretten. Mijn Tootsie had een bijniertumor en is nog 8 jaar kunnen worden. Mijn Milo had minder geluk en reeds bijniertumor voor zijn vierde verjaardag, hij is 6 jaar geworden. Daar bestaat een behandeling met hormonen voor. Beenmergdepressie ten gevolge van loopsheid is niet behandelbaar.
http://www.frettenkliniek.nl/ziekten-en ... rproblemen
Als je even de linken opent kan je het lezen op de site van een frettenspecialiste. Goede en juiste informatie is belangrijk om je fretjes lang gezond te houden. ;)