ADV in België?

De laatste nieuwtjes, belangrijke berichten kan je hier lezen. Dit gedeelte is uitsluitend bedoeld voor aankondigingen. Daarom kan je hierop niet antwoorden. Antwoorden kan je plaatsen in algemeen of op het zeverkanaal.
Gebruikersavatar
Chuckie
Berichten: 955
Lid geworden op: zo jul 13, 2003 1:32 pm
Contacteer:

Berichtdoor Chuckie » wo jun 27, 2007 6:44 pm

Beste Frettenliefhebbers,

Gisteren 26-06-07 kreeg het bestuur van DFA vzw te horen dat er in het Antwerpse een fret zou overleden zijn aan ADV.

Nadat deze informatie werd verwerkt en we de juiste rechtstreekse bron van informatie hadden aangeboord (de dierenartse die deze fret had behandeld) kregen we volgende informatie.

Er is een fret binnengebracht met zenuwstoornissen waardoor het diertje ongecontroleerde bewegingen maakte met hoofd, oortjes en ogen. Het diertje had ook evenwichtsstoornissen maar vertoonde geen verlamming op de achterhand. De dierenartse in kwestie heeft een CIEP-test uitgevoerd dewelke positief bleek.
Het diertje is korte tijd erna overleden en omdat de eigenaars het diertje wilden cremeren werd er geen autopsie uitgevoerd om uitsluitsel te krijgen betreffende de doodsoorzaak.
Volgens de dierenartse is er een grote waarschijnlijkheid dat ADV de oorzaak is van overlijden.

Wat onze vereniging afleidt uit dit gegeven is het volgende:

Er werd geen uitsluitsel bekomen over de doodsoorzaak van het fretje. Men mag dus niet met 100% zekerheid zeggen dat ADV de doodsoorzaak is.

Dat ADV aanwezig is in de lage landen (België en Nederland) staat buiten elke discussie. ADV werd eind jaren 90 reeds bij ons geïntroduceerd dankzij enkele invoerders van Nieuw Zeelandse fretten.

Sinds ADV bij ons bekend is, werd er geen verhoogd sterftecijfer of een verkorte levensduur waargenomen bij fretten. Het zelfde geldt bij Nieuw Zeelandse, Amerikaanse en Canadese fretten. Landen waar ADV reeds 2 of meerdere decennia heerst.

ADV kan onder geen enkele mogelijkheid voorkomen worden, ook niet door het stopzetten van Speelnamiddagen of andere bijeenkomsten waarbij fretjes met elkaar in contact komen. Men weet zelfs nog niet met zekerheid op welke wijze ADV wordt overgedragen. Wel gaf men eerder al toe dat de besmettingsgraad minder hoog lag dan eerst voorspeld.

De eerlijkheid gebiedt ons om u als frettenliefhebber op de hoogte te brengen, maar overhaaste en op paniek gebaseerde conclusies helpen niemand, ook uw fretjes niet. Voor het ogenblik blijven onze activiteiten zoals ze zijn. Met speeltuin.

De manier waarop onze vereniging zijn speeltuin uitbouwt en verzorgt, kan niet vergeleken worden met de aanpak van de meeste andere clubs in binnen- en buitenland. Onze speeltuin wordt steeds zeer groot gezet zodat stress een verwaarloosbare factor wordt.

De speeltuin wordt op regelmatige basis volledig ontsmet.

Besmettingsgevaar is er steeds, voor eender welke bacterie of virus. De speelnamiddagen zijn idd een verhoogd risico, maar het zelfde geldt voor onze dierbare kinderen, school, speeltuinen, verjaardagsfeestjes? Net zoals bij de kinderen is het fout om onze fretten in porceleinen kasten te stoppen.

Er is voorlopig geen enkel signaal dat ons overtuigt om de fretten in een soort van quarantaine te plaatsen. De Fretten-Ark vzw zal echter deze zaak met argusogen volgen en indien nodig de eerste zijn om maatregelen te nemen.

Gezond verstand doet meer dan paniekvoetbal.
Frettige froeten fan fr... Chuckie

Meer dan ooit overtuigd van de slaagkansen van deze club, en ook een beetje fier dat het soms zonder mij kan ...

Terug naar “Mededelingen van de vereniging”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 59 gasten