gezonde fretten met mooie volle pels en tegen de rui...Biergist
Biergist wordt tegenwoordig gekweekt op granen, melasse of een moutextract, dit verklaart de variatie in smaken die er bestaan. Er bestaat tegenwoordig ook een populaire variëteit die wordt gekweekt op houtpulp. Deze wordt torulagist genoemd, en is bijzonder rijk aan spoorelementen. Biergist is verkrijgbaar in poeder tablet en vlokken vorm. Poeder is het sterkste geconcentreerd.
Biergist is een evenwichtig voedingsmiddel dat uitstekend in de vitamine B behoefte voorziet. Biergist bevat bijvoorbeeld twintig keer zoveel vitamine B1 en B2 als lever. Biergist bestaat voor 45% uit compleet eiwit, wat weer 17 verschillende aminozuren bevat, waaronder alle essentiële. Daarnaast bevat biergist ook veel mineralen en spoorelementen. Al met al is biergist een geweldig koopje, zeker als nagaat dat het gehalte aan eiwitten het dubbele is van vlees, of als je de gehaltes vitaminen en mineralen vergelijkt met capsules en vitaminepillen die worden aangeboden.
Aan biergist zijn inmiddels een heleboel gunstige eigenschappen toegeschreven. In een laboratorium onderzoek verbeterde biergist in een dagelijkse dosis van 60 gram opzienbarend de toestand van 1000 mensen die leden aan hepatitis A en levercirrose. Biergist blijkt ook de groei en ontwikkeling bij proefratten te versnellen en bij muizen beschermt het tegen bacteriële infecties. Uit een andere studie kwam naar voren dat biergistsupplementen die werden gegeven aan mannen die zware lichamelijke arbeid verrichten, binnen 48 uur moeheid, depressie, inefficiëntie, een slechte eetlust, constipatie en prikkelbaarheid verbeterden.
Eiwitgehalte
Biergist is een geconcentreerde bron van compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die niet door het menselijk lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. De biologische rol van eiwit in het lichaam is van het allergrootste belang. Het complete eiwit van biergist, een zeldzaamheid onder plantaardige voedingsmiddelen, is qua voedingswaarde superieur aan dierlijk eiwit. Het is tevens een veel betere bron B-vitaminen en mineralen dan enig type vlees. En biergist is, in tegenstelling tot vlees, niet zwaar verontreinigd met hormonen en antibiotica, eveneens zijn de versheid en de schoonheid van biergist dubieus. Vegetariërs en mensen die geen vlees tolereren, evenals hypoglycemiepatiënten die een eiwitrijk dieet moeten volgen, kunnen baat hebben bij het regelmatig gebruik van biergist. En met zijn lage gehalte aan koolhydraat calorieën is het ook wenselijk voor afslankers.
Gehalte aan B-vitaminen
Aangezien een gebrek aan vitamine B stofwisselingsprocessen in zowel het spijsverteringskanaal als het zenuwstelsel belemmert, is biergist belangrijk voor het behouden van een normale eetlust, voor het verbeteren van de spijsvertering en de resorptie en uitscheiding. Ook is biergist belangrijk bij het voorkomen van slapeloosheid, depressie, nervositeit en moeheid.
Gehalte aan mineralen
Met zijn hoge ijzer- en kopergehalten is biergist een oud beproefd middeltje tegen bloedarmoede en de symptomen daarvan. Sommigen pleiten zelfs voor het gebruik van biergist in flesvoeding voor baby's, omdat melk relatief arm is aan ijzer. In grote doses is biergist eveneens nuttig voor diabetici gebleken. Dit komt om dat biergist de rijkste bron van glucose-tolerantiefactor (GTF) is. Deze factor verbeterd de verminderde glucose-en insulinefuncties van suikerziekte- en hypoglycemiepatiënten.
Biergist heeft de verbeelding van producenten van natuurvoedingsmiddelen geprikkeld. Ze kweken biergist op mineralen zodat het mineralengehalte in de biergist nog eens extra toeneemt. Seleniumrijk biergist bijvoorbeeld, is biergist dat op seleniumzouten is gevoed. Dit voorziet in natuurlijk gebonden selenium, dat minstens twintig keer makkelijker is op te nemen door het lichaam dan gewoon selenium. Aangezien het selenium gehalte in bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen constant verder afneemt, is biergist een belangrijke en betrouwbare bron van dit essentiële element.
Gebruik
Er zijn vele soorten biergist, geschikt voor de meest uiteenlopende toleranties en smaken. Je moet altijd beginnen met kleine hoeveelheden en deze vervolgens geleidelijk aan vergroten. Zo krijgt het lichaam de kans om zich aan te passen.
Let op
Met zijn hoge gehalte aan eiwit en nucleïnezuur is biergist een purinevormend product (purines zijn de voorlopers van urinezuur). Bij mensen die naar door purine veroorzaakte jicht of artritis neigen, kunnen deze aandoeningen verergeren wanneer ze grote doses biergist nemen. Zo ja, dan kunnen ze het beste slechts kleine hoeveelheden tegelijk nemen, terwijl ze een sterk basisch dieet, rijk aan fruit en groenten volgen.
Bij gebruik van grote hoeveelheden biergist dient men tevens extra calcium te nemen, omdat biergist een hoog fosforgehalte bezit en calcium zich met fosfor verbind en uit het lichaam wordt uitgescheiden.
De biergist word na de ontdooiing er aan toegevoegd vroeger deed ik dit ervoor maar dan was ik beperkt en kon minder goed doseren...
Honing:
Beter kan ik het u niet vertellen, B C is een veel gevraagd persoon bij fretten liga'sQ:"The honey and nutrical worry me. Is it too much sugar?"
A: I don't think so, especially when compared to the sugars metabolized
from the starches in an equivelent amount of kibble. This recipe will make
a gallon of stuff, depending on how wet you make it. Four tablespoons of
honey is small, and even adding in the nutrical carbohydrates, the amount
is a tiny percentage of the total food volume. If you are worried about
sugars, be worried about the approximately 50% starch carbohydrates
included in each mouthful of kibble. THATS a lot of sugar, even if it is
metabolized more slowly than the glucose in honey.
Look at it this way. Assume a ferret can metabolize 100% of the food it
swallows. It can't, but for this argument, lets assume it to be true.
Also, lets assume the tube of nutrical, honey, kibble and oatmeal brought
the total up to 2 cups of pure sugar (it would be far, far less). The
ratio of non-carbohydrates to carbohydrates would be about 8 pints (1
gallon) to 1 pint (2 cups), or 8:1. The actual ratio would be much less
than 8:1, but less assume this worst-case example for the argument.
Kibbles are approximately 50% to 70% carbohydrates, required to form the
hard, shaped biscuit. Assuming the lowest range, 50%, that would make the
non-carbohydrate to carbohydrate ratio 50% to 50%, or 1:1. Now, assuming
only 25% of the kibble carbohydrates turn to sugar, and 100% of the Chicken
Gravy sugars are utilized, the ratio would still be 4:1 for the kibble and
8:1 for the Chicken Gravy. Remembering that carbohydrates are nothing more
than long strings of sugar, which food has more sugar? At the very worst,
Chicken Gravy has half the sugar of kibble. In reality, and not this
kibble-biased argument, Chicken Gravy would have much less than a tenth
of the sugar of kibble, and since I suggest removing the kibble once the
ferret accepts the new food, the amount of sugar would even be less. Now,
see why I say the honey in Chicken Gravy is inconsequental?
One person argued the sudden jolt of honey-based sugar would be worse than
the slow release of kibble-based sugar, but I ask how 4 tablespoons of
sugar in a gallon of gravy constitutes a "jolt?" They aren't eating 4
tablespoons of honey in each serving. The honey is *VERY* diluted, and in
reality is less than the 5% glucose given in IV fluids. That is glucose
sugar directly injected into veins. Is that a jolt, and if so, why do vets
use 5% Dextrose solutions? (Some do use Ringer's or plain saline with
insulinomic ferrets) But, if you aren't swayed by the simple-sugar facts
and are still worried, you can cut the amount of honey in half or so, but
I suggest not changing the amount of nutrical, which is included for fatty
acids and vitamins. You don't want to change that, and nutrical and
ferretone/linatone are the cheapest, fastest and most complete way to add
them without buying a scale and doing lots of nasty math.
Unquote Bob Church.
De zalm olie (afbeelding te koop bij de apo) liever wat meer betalen voor de rommel te vermijden


Uw % zijn goed en liggen wat op mijn lijn... maar ik maak het me niet zo moeilijk en reken meer in bulk


Voeg gewoon alles bijeen en kap daarbij uw vet... rekening houden dat organen +- 3% vet bevatten en puur vlees +- 8% vet bevatten (dit laatste kan verschillen door veel eend, kwartel of lam etc)
Veel maal plezier....