Kooi
De kooi zelf kan het best bestaan uit een plastic onderbak en traliewerk dat bovenop deze plastic bak rust. Een fretje vraagt een kooi bestaande uit meerdere verdiepingen, deze moeten bestaan uit volle plaat en niet uit traliewerk. Dit in verband met het penisbeentje van een rammetje dat een weerhaakje bevat. Het dier kan zich aan een platform uit traliewerk ernstig verwonden wanneer hij zichzelf van het platform laat glijden. Een kooi voor één fretje heeft een minimum grootte van 90 X 50 X 60 cm. Oftewel 0,27 m². Per bijkomend fretje rekenen we daar 1/3 van de grootte bij.

Tip: Eén of meerdere musketonhaken aan iedere deur van de kooi, zorgen ervoor dat fretlief niet uitbreekt.



Eetbakje
Een eetbakje bestaat het best uit zwaarder materiaal, zoals steen. Of je opteert voor een eetbakje dat vast staat op een statief of tegen de wand van de kooi. Zorg er in ieder geval voor dat het potje niet kan omgestoten worden, aangezien fretjes graag verhuizen, anders kan het wel eens zijn dat je alles constant kan opkuisen.

Tip: Plaats in de kooi het eetbakje ver van de frettenbak, jij eet toch ook niet graag vlak naast het toilet?



Drinkfles
We nemen wel degelijk een drinkfles. Een potje met water wordt ofwel helemaal uitgegraven, ofwel omgekieperd. Zorg dat je een drinkfles hebt die niet of weinig lekt. Voor raad kan je beroep doen op de handelaar waar je de materialen aankoopt.

Tip: Let op, want water bevat kalk. Ga dus regelmatig na of het balletje in het drinkstaafje niet dichtkalkt



Frettenbakje
In de meeste dierenzaken zal men je een driehoekig toilet verkopen. Bedank hier vriendelijk voor en vraag het kleinste formaat van rechthoekige kattenbak. De opstaande kant van zo'n bakje is ongeveer 10cm hoog. De grootte van de frettenbak zelf is 40 X 30 cm.. De driehoekige frettenbakjes worden al snel te klein, en dan gaat de fret gewoon buitenboord.

Tip: Boor twee kleine gaatjes in de zijkant van de frettenbak en bevestig deze met twee koordjes aan het traliewerk. Zo voorkom je dat de fret de frettenbak uit de hoek duwt …, om dan zijn behoefte in die hoek te doen.



Slaapzak en hangmat (3 stuks)
Inderdaad, drie hangmatjes zijn het minimum. 1 voor in de carrier, en twee voor in de kooi, zodat je elke week kan wisselen. Interessant is ook om tijdens de zomermaanden frissere hangmatjes te gebruiken (bv katoen) dan de gewolde stukken.

Tip: Was de hangmatjes en/of slaapzakjes niet met wasverzachter, aangezien sommige fretjes hiertegen een allergie ontwikkelen.



Carrier
Opgelet met de aankoop van een carrier. Kies er één uit met zeer kleine mazen in het voorste paneel. Kleinere fretjes kunnen hun hoofdje gemakkelijk tussen sommige traliewerken wriemelen en zouden zichzelf kunnen ophangen. Voor één fretje is een gewone kattencarrier groot genoeg. Als er meerdere fretjes in moeten, kies dan een groter model.

Tip: Kies een carrier waar je gemakkelijk een hangmatje kan in hangen, zo creëer je twee verdiepingen en voorkom je dat, als fretlief zijn/haar behoefte heeft gedaan, hij/zij er moet gaan inliggen.

Tip: Hang tijdens het transport geen drinkfles aan de carrier, maar stop wel regelmatig bij een grote rit om de fretjes drinken te geven. Tijdens het transport zou anders het drinkflesje blijven lekken en de slaap- en verblijfplaats van het fretje compleet nat maken.



Speelgoed
Een paar speelgoedjes zijn voor een fret steeds welkom. Zo kan je een fretje dolgelukkig maken met een simpele kartonnen doos. Knip enkele gaten in de flanken en kijk hoe ze zich als gekken amuseren.
Een ordinaire plastic zak, type Carrefour (knisperzakken), kan eveneens je fretje eindeloos speelplezier bezorgen. Hou er wel rekening mee dat dit soort speelgoed een constante babysit vraagt. Het fretje zou zich op een onbewaakt moment kunnen verstikken in de zak.
Zorg voor een hard plastic balletje, geen rubber, want hieraan bijten ze, spelen de kleine stukjes rubber binnen zodat deze voor een darmobstructie zorgen. Aangezien fretjes ook graag hun speelgoed eens in de frettenbak laten liggen, wordt het aangeraden om een gesloten balletje te nemen. Dit is het meest hygiënische en dus gemakkelijk te reinigen.

Tip: Het goedkoopste speelgoedje bevat soms het meeste speelgenot.



Frettengrit
De frettenbakvulling moet zo stofvrij mogelijk zijn. Schavelingen, hooi, stro en kattengrit zijn niet geschikt om hiervoor te dienen. Daarom kan je een geperst krantenpapier (Yesterday's News) nemen. Deze is stofarm, absorbeert perfect en bevat geen kankerverwekkende klontermiddelen, etherische oliën of harsen. Wanneer het frettengrit elke dag wordt uitgeschept, en één maal per week wordt ververst, heb je geen of zeer weinig geurhinder.

Tip: De grootste geurhinder die een fret meebrengt, komt voort van de frettenbak. Een goede hygiëne is hier dus echt op zijn plaats.



Droge frettenbrokjes
Droge frettenbrokjes winnen het op meerdere terreinen van blikvoeding. Het is en blijft de beste manier om fretlief te voorzien in alle behoeften. Er zijn momenteel zo'n negen verschillende voedingen te koop in België. Een fretje eet gemiddeld één Kg per maand, afhankelijk van zijn grootte en de periode van het jaar (aanmaak wintervet = meer eetlust). De frettenbrokjes dienen de ganse dag ter beschikking te staan.

Tip: Als je fretje(s) buiten de kooi spelen, neem dan voor die periode het eten weg. Zo voorkom je dat ze het eten gaan verstoppen op andere plaatsen en heb je gelijk een hulpmiddel (brokjes in gesloten potje om mee te rammelen) om hen terug vanzelf in de kooi te krijgen.



Frettenshampoo
Ook hier weer de mogelijkheid om babyshampoo of honden- of kattenshampoO te kopen. NIET DOEN !!! Fretten hebben een heel specifieke pels en deze vraagt ter verzorging een specifieke frettenshampoo. Het gamma van frettenshampoos is vrij uitgebreid en momenteel zijn er zo'n 5 verschillende te koop in België.

Tip: Vouw een grote badhanddoek in twee en stik twee zijden dicht, zodat je een zak bekomt. Plaats de fret in de zak en hij/zij zal zichzelf afdrogen.



Oorreiniger
Met een wattenstaafje kan je nooit helemaal tot in het oor reinigen, vandaar dat je eerst oorreiniger in het oor doet, het oor masseert van binnen naar buiten toe (en zo het vuil losweekt en naar boven duwt), om daarna met het wattenstaafje het vuil te verwijderen. Oorreiniger behoort dus tot de basisuitrusting en kan eveneens in de dierenzaak of bij de dierenarts gekocht worden. Let wel op dat de aangekochte oorreiniger ook voor fretten mag gebruikt worden.

Tip: Oorreiniger is GEEN middel tegen oormijt. Informeer hiervoor bij je dierenarts.



Speciaal nageltangetje
De dagdagelijkse nagelknipper is niet geschikt om frettennageltjes te knippen omdat je hiermee de nageltjes eerst plet, vooraleer je ze knipt. Gevolg: gespleten nageltjes waardoor de fret gemakkelijker zal blijven hangen in hangmatje of slaapzak. Daarom koop je best een guillotineknippertje of vogelschaartje. Het gemakkelijkst te gebruiken zijn de nageltangetjes voor vogeltjes.



Oorstokjes
De gewone oorstokjes zoals wij ze kennen zijn geschikt om de oortjes van fretjes te zuiveren.



Ferretone
Dit produkt kan je heel wat geworstel besparen tijdens het knippen van de nageltjes. Doe een druppeltje op de fret zijn/haar buik en terwijl de fret lekker geniet, kan jij de nageltjes ongestoord knippen.



Borstel voor de pels
Er zijn twee ruiperiodes per jaar en een fret is niet capabel om zelf haarballetjes aan te maken en uit te scheiden. Daarom is het beter te voorkomen dan te genezen en het fretje een dagelijkse borstelbeurt te geven. Het meest doeltreffende borsteltje is de hondenborstel met kleine metalen geplooide tandjes. Het fretje ondergaat de borstelbeurt wel met tegenzin. Let op dat je met de borstelbeurt geen gevoelige plaatsen pijnigt.



Haarbalpasta
Als er regelmatig wordt geborsteld tijdens ruiperiodes, is deze overbodig. Indien het toch nodig blijkt, kies dan een haarbalpasta specifiek voor fretten.



Een goed frettenboek
Er bestaan vier Nederlandstalige frettenboeken, waarvan er twee goede en twee minder goede. Om te weten te komen dewelke wel geschikt zijn, neem je best even contact op met een frettenvereniging. Zij verkeren in de ideale positie om de inhoud van deze boeken te toetsen aan de realiteit. Neem ook nooit alles uit deze boeken letterlijk over, maar zoek een gulden middenweg tussen theorie en eigen ervaringen.



Een frettenclub
Een lidmaatschap bij "De Fretten-Ark", kan je soms heel wat verder helpen. Je bent trouwens nooit te oud om bij te leren. Deze mensen houden zich al jaren bezig met het verzorgen, opvoeden, opvangen van deze lieve huisdiertjes. Ga dus gerust te rade bij hen. Het welzijn van de fret wordt door hen hoog in het vaandel gedragen.
Deze club heeft ook een aantal diensten ter beschikking, die ooit wel eens van nut kunnen zijn. De gegevens van deze club vind je elders op deze website.



Een goede dierenarts
Rond fretten bestaan nog zeer veel misverstanden, zelfs bij dierenartsen. Sommige dierenartsen hebben hun specialisatie op een andere gebied en zullen je fretjes wel goed kunnen opvangen, maar wat als er meer aan de hand is? Daarom is het aan te raden een dierenarts te kennen die gespecialiseerd is in fretjes, of zich hiervoor exceptioneel inzet. De meeste dierenartsen zullen je eerlijk antwoorden op de vraag of ze "wel of niet" genoeg van fretjes kennen om een volledige medische ondersteuning te geven. Wenst jouw dierenarts hierrond bij te leren of wil hij/zij kunnen terugvallen op een collega die zich hierin wel verdiept, dan kan je onze gegevens doorgeven. Wij brengen hem/haar graag in contact met een meer ervaren collega.



Kleding voor fretten
Een fret heeft een pracht van een pels. Waarom deze verstoppen achter kleding. Een fret kan trouwens temperaturen tussen -5° en +25° perfect aan.



Deodorant
Bij een goede verzorging en voeding geeft een fretje niet meer geurhinder dan een hond of kat. Niet nodig dus om het dier te besprenkelen met allerlei geurtjes.



Geurpoeder in de frettenbak
Aangezien dit een poeder is en de fret een zo stofarm mogelijke bakvulling moet hebben, doet je hier meer kwaad mee dan goeds. Bij een goed onderhoud van de frettenbak heb je ook hier weinig geurhinder.

volgende pagina