geen vriendjes?

Heeft je nieuwe aanwinst net je handen geperforeerd en ben je op zoek naar een methode om dat af te leren? Of blinkt zijn vacht niet meer, dan kan je hier terecht met al je vragen over de verzorging, de opvoeding en de huisvestiting van je fret.
Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » wo jul 02, 2014 10:26 am

Voor ik mijn verhaal begin:
Pixel en Nibble zijn pups die ik bij Margiet heb gekocht, dus die zaten al eventjes bij mij. Na het overlijden van Vector was ik sowieso van plan een derde vriendje te gaan zoeken voor mijn schatjes. Ok die derde vriend zijn drie vriendjes geworden. :wub: Zuko, Fay & Haze zijn bij mij terecht gekomen en oh wat zijn het schatties.

Pixel doet het prima met de andere 3, is zelfs onafscheidelijk met tweelingzus Fay (echt heel lief om te zien!) maar... Nu heb ik al even wat gewenningsproblemen tussen Zuko en Nibble, eigenlijk sinds ze hier met zoveel zijn wil Nibble altijd baas zijn, behalve van Pixel, maar al de rest moet eraan geloven. Gelukkig zijn Haze en Fay sterke dames en laten die niet op hun kop zitten. Maar Zuko is zo'n lakse, tamme man (wat ook heel lief is, echt knuffelbeest).

Bijten tot de nek open ligt, nu heb ik al geprobeerd met ferretone in z'n nekje, al gezien bij andere fretjes dat die dan plots heel lief zijn voor elkaar. (En dat het nadien blijft werken zonder de ferretone) Maar dit werkt niet voor deze twee, en ik heb echt medelijden met Zuko. Hij krijgt er duidelijk extra stress door en nu zitten ze wel apart, speeltijd doe ik nu ook maar apart, ik merk toch dat Zuko nu heel snel weggaat van een groep spelende fretten hier thuis, draait zich om en gaat alleen iets doen.

Ik had van Margiet ook de info over Mitosyl (zalfje) gehad, zou nogal vies smaken voor de andere fret en wil dan niet bijten. Maar nu laat ik hen eigenlijk niet graag meer samen spelen, aangezien Zuko toch wel zichtbaar stress heeft.

Het is eigenlijk zo erg dat ik overwogen heb Nibble terug aan Margiet te bezorgen, voor hem is het ook geen leuk leven om 1. helemaal alleen te zitten in een kooi en 2. veel straf want hij eet Zuko op. En met hond + 5 fretten + hotel voor fretten + allergie is het eigenlijk niet te doen om nog een extra groep te creëren.

Dus zit ik beetje met handen in het haar want mijn Nibbletje is ook zo'n lieve knuffelbeer die ik, net als al de rest, doodgraag zie.
Afbeelding

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor jeanine » wo jul 02, 2014 7:04 pm

Moeilijk op te antwoorden hoe je het kan oplossen, meestal moet je een keuze maken.
Hier is Aleksi onverwachts aangekomen, nu een kleine 3 maand geleden. De eerste kennismaking is heel erg slecht verlopen. Aleksi de oudere halfbroer van Buster werd net bronstig. :( Hij is Buster te lijf gegaan en Buster hem. Bij Buster heb ik bijtwondjes gezien. Ik heb hen onmiddellijk uit elkaar gehaald. Tot de dag van vandaag botert het helemaal niet, door de tralies heen vallen ze elkaar lastig. Bij het kuisen van de kooi moeten ze nu in de carrier blijven wachten. Ik wacht nog even of het niet beter zal gaan als zijn implantaat werkt. Ons Thirza is met spoed geopereerd geworden en na de operatie heeft ze problemen met haar suiker gekregen. Thirza is Buster zijn maatje, maar speelt nu niet meer zo lang. Hier zit ik nu met Buster die moet bezig gehouden worden als ons Thirza er genoeg van heeft. Aleksi zit ook alleen zonder maatje en vraagt ook de nodige extra aandacht. Ik acht het niet meer mogelijk om Buster en Aleksi ooit samen te steken. Zelf voor fret spelen is behoorlijk lastig voor mij geworden, de leeftijd laat zich al wat meer voelen. Ook onze Tootsie heeft zijn laatste jaren hier als enkeling doorgebracht wegens het niet kunnen uitstaan van andere fretten. Je kan ze alleen houden zonder dat ze echt ongelukkig moeten worden. Het kost je wel meer moeite om hen bezig te houden.
Ons Freebee was ook de baas in het kot, Thirza en Buster wisten waar ze stonden.
Ik kan je maar 1 raad geven, als het niet meer botert probeer niet verder om ze samen te laten. Het is niet goed, door de stress krijgen ze vroeg of laat gezondheids problemen. Ook al merk je het in eerste instantie niet echt op.
Vraagje van waar is Zuko?
Afbeelding

Gebruikersavatar
Margiet
Moderator / Donateur
Moderator / Donateur
Berichten: 4093
Lid geworden op: wo jan 18, 2006 11:08 pm
Taak: Opvang- & eventverantwoordelijke

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor Margiet » wo jul 02, 2014 9:46 pm

Zuko komt ook van hier, Jeanine ... Woonde eerst, net als Fay en Haze bij Gert, ze zijn terug bij mij terechtgekomen nadat het voor Gert en Eva onmogelijk bleek hen nog langer te houden.

Hier wordt het afgelopen jaar zoveel "geplaatst", vaak nog met de voorwaarde eraan vast dat ik ze wél niet mag laten adopteren want dat ze dat toch niet zouden kunnen verdragen, dat onze maat stilaan vol geraakt. Op een gegeven moment zaten we, wel mét pups meegeteld, aan 86 fretten en eerlijk? Dat gaat er zelfs voor mij over. Niet om ermee te knuffelen of te spelen, wel om 25 groepen per dag uit te laten en verzorgd te krijgen. Jef wist wel wanneer hij aan de eerste bak begon, de laatste echter was dan nog làng niet in zicht. Hoe meer je er hebt, hoe meer je over het hoofd ziet dus ik heb het aanbod van Tessa aangenomen om Zuko, Fay & Haze naar haar te laten gaan, al heb ik er vaak nog spijt van. :)

Tessa, ik weet het niet meid, Nibble is een sloef, ik snap die dominantie tov Zuko niet ... Ik zou stilaan eerder denken dat Zuko met en probleem zit (maagproblemen dan hoogstwaarschijnlijk) waardoor hij voor Nibble een makkelijkere prooi is dan bv Fay. Een gezonde jonge fret, sloef of niet, moet Nibble duidelijk maken dat hij NIET de baas is. Wordt dat niet gedaan door de oudere garde, voorzie ik op beurzen of speelnamiddagen ook nog wel probleempjes voor Nibbelmans, hij moet zich leren schikken naar oudere fretten.

Kijk Tessa, voor je afstand doet van je ventje (ik weet immers zeker dat je hem dolgraag ziet, dus daar twijfel ik niet aan), wil ik je voorstellen om in augustus ergens Nibble eens op logé te brengen. Juli is nog te druk, dat lukt echt niet. :( Mijn bedoeling is dus wel en dat zeg ik er liever op voorhand bij, dat Nibble zijn plaats wat leert kennen. Twee supergezonde, knettergekke, sterke rammen (Zazouke en Happy), maken hem mss meer duidelijk dan een tamme Zuko.

In ieder geval, ik zie je zaterdag, dan babbelen we verder als dat oké is maar ik zou wel overwegen Zuko preventief te behandelen voor/tegen HB. Het is er echt de stille, terug getrokken fret voor om daar, zonder dat iemand het merkt, miserie mee te krijgen ...
Afbeelding

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor jeanine » do jul 03, 2014 8:38 am

Ik dacht dat Zuko een ram van bij Dai was met wat frunzen bloed in. Dan zou de reactie om meer alleen te spelen zo verklaarbaar geweest zijn. Ik denk ook dat Nibble een heel dominante fret is. Deze zijn moeilijker in de omgang met andere fretjes. Met moertjes doen ze het meestal dan wat beter dan met een andere ram die als een rivaal gezien wordt. Ook voor de dominante ram brengt dit stress mee, voelt steeds de spanning om zich te laten gelden in de groep. Margiet haar voorstel om Nibble even onder te brengen bij weerbare rammen lijkt mij dan ook het proberen waard. Je weet nooit of dit niet kan helpen zonder het te proberen. ;)
Margiet 25 groepen en 86 fretjes, dat groeit iedereen boven het hoofd. :shock:
Afbeelding

Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » do jul 03, 2014 9:30 am

In de speeltuin maakt hij ook ruzie met de andere fretten, hij vliegt er dikwijls uit omdat hij ruzie aan 't maken is. Wat me dan niet verbaasd.
Afbeelding

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor jeanine » do jul 03, 2014 6:18 pm

Idem met Aleksi, die moest er ook uit vorig jaar. Heel braaf naar mensen toe maar de fretten buiten zijn groep was een ander paar mouwen. Buster is nog nooit naar de speeltuin geweest, ik denk dat hij er ook niet lang in zou mogen blijven. :p Die dominatie is meestal aangeboren, tot ze hun meester vinden. Om Buster goed te koppelen met de 2 dames heeft het ook lang geduurd. Gelukkig bijt hij niet echt door maar blijft het bij wat trek en sleurwerk. :bow: Als Buster te wild te keer ging vloog hij in de kooi tot ik uit wandelen met hem ging.
Als ik het goed begrepen heb is Nibble een echt vechtersbaasje. Ik hoop voor jou en Nibble dat hij bij kan draaien. Lukt dit niet kan hij beter alleen of met een geschikte kleine groep samen zitten. Lukt het je niet om ze in 2 groepjes te houden? Wel wat meer kooien kuisen en een minder lange speeltijd zo. Hier doe ik het nu ook zo met mijn fretjes, Buster en Thirza leveren speeltijd in ten voordele van Aleksi.
Meestal na juli tot met januari spelen ze toch al minder lang. In plaats van beneden een tukje tussendoor te mogen doen gaan ze terug in de kooi.
Afbeelding

Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » vr jul 04, 2014 9:03 am

Lukt het je niet om ze in 2 groepjes te houden? Wel wat meer kooien kuisen en een minder lange speeltijd zo. Hier doe ik het nu ook zo met mijn fretjes, Buster en Thirza leveren speeltijd in ten voordele van Aleksi.
Ik laat hen het liefst vooral zo lang mogelijk spelen, ze lopen zo graag rond ons voeten te dartelen. Maar het probleem zit hem eigenlijk eerder in het combineren met de hond. Die is hier nu wel niet altijd, maar soms is het 12u tegen dat alle beestjes hun aandacht gehad hebben en dan is het tijd om te slapen. Zo hebben we zelf ook niet veel meer aan onze avond. Nu ben ik overdag wel thuis maar van zodra mijn lessen beginnen zal ik ook weer tot zes uur les hebben en 's avonds moeten studeren. En Nibble alleen speelt niet echt, die loopt maar wat doelloos rond. Dus daar moet ik echt wel bijzitten wil ik die op z'n eentje entertainen. :euh:
Afbeelding

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor jeanine » vr jul 04, 2014 11:42 pm

Als ik hier een groep heb spelen ze gewoonlijk een halfuurtje tijdens het kuisen van de kooi boven. Nu met Aleksi kan dit niet en moet de kooi snel gekuist worden zonder speeltijd. Na 16 u als het kan komen ze beneden spelen, soms tot 22u of nog later. Met Aleksi in huis gaan ze nu rond 19u terug in de kooi en is het Aleksi zijn beurt tot we slapen gaan. Thirza en Buster kan ik met een gerust hart even in de gang naar de badkamer steken terwijl we eten. Met Aleksi lukt dit niet zonder mijn karton te molesteren of de deur. Aleksi klimt wel niet zoals de anderen, zo moet ik niet telkens hem ergens afplukken voor er een ongeluk gebeurt. Kan ik wat tv kijken nog:bow: Daarom komt hij laatst aan de beurt.
Nibble doet het toch minder slecht met Pixel en nog een ander. Daarom dat ik sprak van 2 groepjes te maken, zo moet Nibble niet echt afzonderlijk bezig gehouden worden. Een groep fretten is altijd gemakkelijker dan 2 groepen op alle vlakken. Ik streef ook naar 3 fretten max die wel samen kunnen, zo krijgen ze alle speeltijd voor hen alleen. Is dus nu ook niet gelukt. :(
Voor jezelf moet je uitmaken wat mogelijk is en wat niet meer haalbaar is. ;)
Afbeelding

Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » ma jul 07, 2014 11:09 am

Nibble doet het toch minder slecht met Pixel en nog een ander. Daarom dat ik sprak van 2 groepjes te maken, zo moet Nibble niet echt afzonderlijk bezig gehouden worden.
Pixel is niet meer te scheiden van Fay, sinds die samen zijn is echt superlief :p en Fay op haar beurt zit al zo lang samen met Zuko, kan ik ook moeilijk uit elkaar halen en dan is 't natuurlijk enkel nog Haze die overschiet voor Nibble, maar heb nu niet het idee dat dat zulke goeie vriendjes zijn... Het is me wat ;) Ik geef het nog wel eventjes tijd natuurlijk. En eens bespreken met Oma, die kan soms mirakels verrichten hé.
Afbeelding

Anneke81
Berichten: 0
Lid geworden op: do apr 22, 2010 7:49 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor Anneke81 » di jul 29, 2014 5:12 pm

hallo, ik ben hier al een tijdje niet meer op het forum geweest, ik zit soms meestal op een ander forum nl. frettenvraagbaak. Misschien bestaat de mogelijkheid dat Nibble nooit je andere fretjes moet hebben en misschien het meest geholpen is met een aparte speeltijd?

Ik doe het met mijn 4 fretten, ik heb eerst geprobeerd ieder een aparte kooi dan in 2 groepen opdelen en dan omdat ik zag dat ze elkaar nog altijd niet toleerden heb ik ze maar opgesplitst, zodat ik nu 4 fretten heb die liever alleen zijn en met mij of mijn vriend... Ik zag het in het begin niet omdat ze elkaar "tolereerden" maar later kwamen de medische problemen 2 van mijn fretjes hadden maagproblemen... Ik ben er echt van overtuigd dat sommige fretten elkaar nu éénmaal niet moeten en ze altijd proberen met elkaar op te zadelen zorgt maar voor meer stress, met maagproblemen tot gevolg... Een bunzing is toch van nature geen sociaal dier, maar solitair, dus ze vermijden soortgenoten, fretten zijn soms socialer maar dit wil niet zeggen dat ze daarom iedereen maar accepteren... Sommige fretten zullen wel maatjes voor het leven zijn... maar misschien niet Nibble met jouw fretjes... iK zou Nibble niet bij meer weerbare rammen onderbrengen... ik denk dat dit meer stress met zich gaat meebrengen... Ik heb één fret en die is heel éénkennig en ik alleen mag met hem spelen, hij is redelijk moeilijk in omgang... Als ik die bij weerbare rammen onderbreng denk ik dat hij niet lang meer zal leven...

IN mijn voorbeeld heb ik nu geen andere optie dan mijn fretten elk in een aparte kooi met ieder hun aparte speeltijden... Met de aparte speeltijden zie ik echt een verschil (het stoelgang is verbeterd en minder stress voor hen), het werkt voor mij heel goed, ik sta om 6 u 's ochtends op en ze krijgen elk een uurtje en ook 's avonds, tijdens het weekend of als ik vrij ben van het werk krijgen ze zelfs meer tijd. Ze mogen dan in twee kamers en mijn vriend of ik spelen dan met hen of zijn bezig met hen...

Ik hou hen dan bezig met leuke spelletjes zoals doggy brain train (niveau 1 en 2 doen ze fantastisch!), of leer hen enkele trucjes zoals op hun 2 pootjes staan, een cirkeltje draaien, soms met de tunnels, of met een muisje en een hengeltje... En voor mij werkt dit beter, ik ben blij dat ik dit eindelijk heb gedaan...

dit is maar mijn visie maar ik deel hem maar even omdat ik de afgelopen maanden veel bij de dierenarts ben geweest, ik ga naar Eindhoven (Hanneke) en ik zou dit willen terug brengen tot enkel de jaarlijkse inentingen. En de dierenartsrekeningen lopen op en het is niet leuk als je fretjes van de stress ziek worden...

dus veel succes met je fretjes.

Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » di aug 05, 2014 11:48 am

Anneke, Nibble speelt nu ook niet meer met de rest hoor, heeft zijn aparte speeltijd maar ik merk duidelijk dat hij aan ons entertainment niet genoeg heeft. Komt zelfs bijten in de voeten, iets wat hij daarvoor nooit deed. Dus ik denk dat hij wel een vriendje mist maar gewoon niet Zuko. In elk geval, ik ben er wel uit dat het nooit zal werken met Zuko, het is alleen een probleem om alles bol gewerkt te krijgen. Wij hebben een hond, daar moet ik ook al vroeger voor uit m'n bed. En 's avonds zijn we nog héél laat bezig met alle groepen. Ik heb ook een beetje mijn slaap nodig zie je. En tot begin september ben ik overdag thuis, geen enkel probleem om ze uit te laten. Maar nadien wordt het wel weer heel druk. Weet nog niet goed hoe het op te lossen...
Afbeelding

Gebruikersavatar
jeanine
Donateur
Donateur
Berichten: 1262
Lid geworden op: za mei 07, 2005 2:18 pm

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor jeanine » di aug 05, 2014 8:12 pm

Alexi bijt ook naar onze voeten, meestal als we hem wat zot gemaakt hebben in het spel. Hij heeft daar echt niet zo veel voor nodig, gelukkig bijt hij niet door maar is het eerder wat ambetant komen doen.
Het is zijn manier om duidelijk te maken dat hij nog verder wil spelen. Als we hem negeren gaat hij liggen en kijkt heel erg verongelukt zo dat je er compassie mee krijgt.
Tessa, ik begrijp dat de tijd soms beperkt is. Hoe meer dieren er afzonderlijk moeten spelen hoe meer tijd je moet doorbrengen met hen. Soms krijg ik hier al het gevoel tegen dat de kooien gekuist zijn en de speeltijd rond is dat de dag er bijna opzit. Op te warme dagen is het dan nog eens extra om het daar zo koel mogelijk te houden. Onlangs de airco in gang gestoken en mocht ik om middernacht nog het laminaat droog maken van het condens water.De huishoudelijke taken komen ook elke dag terug. Ik vraag me vaak af hoe ik het vroeger deed toen ik elke dag uit werken ging:s Waarschijnlijk met minder speeltijd voor hen.
Afbeelding

Gebruikersavatar
TessaCornelis
Donateur
Donateur
Berichten: 0
Lid geworden op: di mei 28, 2013 8:35 pm
Locatie: Boom
Contacteer:

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor TessaCornelis » vr sep 05, 2014 12:09 pm

Ik start binnen een goeie week terug met school, ik heb nu ik thuis ben al mijn handen vol. Maar dan gaat het echt niet te doen zijn vrees ik.
De bedoeling is altijd geweest om ze in 1 groep te krijgen. (Dat was eigenlijk ook de voorwaarde waarop ik ze mocht houden.) Maar aangezien het gewoon onmogelijk is om er 1 groep van te maken... :staar:
Ben ik een beetje ten einde raad, Nibble & Pixel waren mijn eerste eigen fretjes, één van die wegdoen weiger ik. Maar op deze manier hou ik het hier niet vol. De enige optie is dan al bijna mijn 3 lieve adoptiebeestjes weg te doen. :do: :s
Beetje met de handen in 't haar toch...
Afbeelding

Gebruikersavatar
Margiet
Moderator / Donateur
Moderator / Donateur
Berichten: 4093
Lid geworden op: wo jan 18, 2006 11:08 pm
Taak: Opvang- & eventverantwoordelijke

Re: geen vriendjes?

Berichtdoor Margiet » ma sep 08, 2014 8:27 pm

Tessa, als het lukt zoals je zelf zei, dat Haze bij jou in de groep kan, mogen Fay en Zuko terugkomen.

Vanaf 20 september pas zou makkelijker zijn maar als dat voor jou te moeilijk is, laat je me maar iets weten, oké?
Afbeelding


Terug naar “Opvoeding, Huisvesting, Verzorging....”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten